Америка шаље модерне бомбе Украјини

ГС
Америка шаље модерне бомбе Украјини

ВАШИНГТОН - САД ће обезбиједити Украјини бомбе малог пречника за лансирање са земље (ГЛСДБ) у оквиру најављеног пакета војне помоћи, али ће Кијев одлучити да ли ће користити оружје за гађање Крима, рекао је портпарол Министарства одбране Патрик Рајдер.

Рајдер је навео да ће САД као дио америчког пакета вјештачке интелигенције, обезбједити Украјини бомбе малог пречника за лансирање са земље.

“Ово оружје има већи домет, боље перформансе, бољу способност испаљивања на велике домете што ће омогућити Украјинцима да поново изводе операције у одбрани своје земље и врате своју суверену територију” рекао је Рајдер новинарима.

Одговарајући на питање да ли је намјера слања тих бомби напад на Крим, он је додао да ће Украјина одлучити када и гдје ће користити.

“Не желим да говорим или спекулишем о могућим будућим операцијама” рекао је Рајдер.

ГЛСДБ су високопрецизне бомбе малог калибра, са дометом од 150 километара без употребе авијације.

Већи домет ГЛСДБ бомбе би могао да омогући Украјини да гађа циљеве који су јој сад ван домашаја и да напада руске снаге иза њихових линија.

ГЛСДБ ракета комбинује ГБУ-39 бомбу малог пречника са ракетним мотором М26. 

Пројектил је вођен ГПС, може да савлада поједине врсте електронских ометања, употребљив је у свим временским условима и може се користити против оклопних возила.

Мала, склопива крила омогућавају да лети више од 100 километара ако се испусти из авиона и погоди мете пречника један метар.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана