Amerika šalje moderne bombe Ukrajini

GS
Amerika šalje moderne bombe Ukrajini

VAŠINGTON - SAD će obezbijediti Ukrajini bombe malog prečnika za lansiranje sa zemlje (GLSDB) u okviru najavljenog paketa vojne pomoći, ali će Kijev odlučiti da li će koristiti oružje za gađanje Krima, rekao je portparol Ministarstva odbrane Patrik Rajder.

Rajder je naveo da će SAD kao dio američkog paketa vještačke inteligencije, obezbjediti Ukrajini bombe malog prečnika za lansiranje sa zemlje.

“Ovo oružje ima veći domet, bolje performanse, bolju sposobnost ispaljivanja na velike domete što će omogućiti Ukrajincima da ponovo izvode operacije u odbrani svoje zemlje i vrate svoju suverenu teritoriju” rekao je Rajder novinarima.

Odgovarajući na pitanje da li je namjera slanja tih bombi napad na Krim, on je dodao da će Ukrajina odlučiti kada i gdje će koristiti.

“Ne želim da govorim ili spekulišem o mogućim budućim operacijama” rekao je Rajder.

GLSDB su visokoprecizne bombe malog kalibra, sa dometom od 150 kilometara bez upotrebe avijacije.

Veći domet GLSDB bombe bi mogao da omogući Ukrajini da gađa ciljeve koji su joj sad van domašaja i da napada ruske snage iza njihovih linija.

GLSDB raketa kombinuje GBU-39 bombu malog prečnika sa raketnim motorom M26. 

Projektil je vođen GPS, može da savlada pojedine vrste elektronskih ometanja, upotrebljiv je u svim vremenskim uslovima i može se koristiti protiv oklopnih vozila.

Mala, sklopiva krila omogućavaju da leti više od 100 kilometara ako se ispusti iz aviona i pogodi mete prečnika jedan metar.
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana