Америка разматра и "нуклеарну опцију": Састављен прилично агресиван пакет санкција за Русију

ГС
Америка разматра и "нуклеарну опцију": Састављен прилично агресиван пакет санкција за Русију

ВАШИНГТОН – Амерички предсједник је обећао да ће Владимиру Путину „веома, веома отежати" напад на Украјину усред сталних навода у штампи и у Бијелој кући да Москва планира офанзиву на Кијев.

Кремљ је снажно одбацио ове тврдње, обећавајући да не представља претњу ни једној држави.

Званичници Бајденове администрације разматрају широк спектар опција за могуће санкције Русији како би је одвратиле од наводног плана за инвазију на Украјину, објавио је ЦНН. 

Потенцијалне опције наводно укључују санкције против недефинисаних „чланова Путиновог ужег круга", руских енергетских компанија и банака. На мети би могао бити и руски државни дуг, тврде извори.

Према ЦНН-у, Бијела кућа је такође разматрала потенцијалну „нуклеарну опцију" – одсијецање Русије од СВИФТ-а (SWIFT) – свјетског система међубанкарске комуникације који се користи у међународним преносима новца и трансакцијама. 

САД су примјениле сличну мјеру против Ирана под предсједништвом Доналда Трампа, отежавајући тој земљи трговину са другим члановима међународне заједнице.
- Саставили смо прилично агресиван пакет, рекао је један званичник за ЦНН.

Није донијета коначна одлука о пакету санкција који би могао да се примјени у случају руске инвазије на Украјину, навео је Си-Ен-Ен. Бијела кућа наводно разговара о казненим мјерама са својим европским партнерима, који су чвршће повезани са руском економијом, ради координације акција. Европски парламент усвојио је раније ове године приједлог који садржи „нуклеарну опцију" сличну оној о којој се размишља у Белој кући.

Истовремено, Бајденова администрација страхује од могућих послједица увођења великих санкција Москви, посебно у енергетском сектору. Многе европске државе се ослањају на испоруке гаса из Русије због скока цијена и недовољно попуњених резерви гаса. 

Москва је такође постала други највећи извозник нафте у САД 2021. и остаје један од највећих добављача дизела за земљу. Ово последње помаже да се растуће цијене горива држе под контролом, преносе Новости.

Страх је да Русија тада покушава да узврати заустављањем производње, рекао је за ЦНН неидентификовани високи амерички званичник.

Кремљ је више пута јавно негирао могућност коришћења својих енергетских ресурса као геополитичког оруђа притиска. Међутим, нејасно је како САД или земље ЕУ уопште планирају да купују расположиви руски гас, нафту и гориво код банака у земљи које су искључене из СВИФТ система и на тај начин не могу да примају уплате.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана