Амерички Сенат признао геноцид над Јерменима

Агенције
Амерички Сенат признао геноцид над Јерменима

ВАШИНГТОН - Сенат америчког Конгреса усвојио је резолуцију о потреби да се званично призна и памти геноцид над Јерменима.

Усвојена резолуција изражава мишљење горњег дома парламента да Сједињене Америчке Државе треба да одају пошту жртвама геноцида његовим званичним признањем и сјећањем на њега.

Осим тога, резолуција садржи позив да се спријече покушаји укључивања америчких власти или да се оне повежу са порицањем геноцида над Јерменима „или било којег другог геноцида”, као и да се подстакне информисање о геноциду над Јерменима.

Признавање геноцида над Јерменима представља камен спотицања у односима Турске са низом земаља, укључујући Сједињене Америчке Државе, где је сличну резолуцију у октобру усвојила огромна веćина Представничког дома Конгреса. Резолуција, о којој се расправљало деценијама, одржана је у Представничком дому усред оштрог погоршања односа Вашингтона и Анкаре због војне операције Турске у Сирији.

Предсједник Турске Реџеп Тајип Ердоган је током посјете Вашингтону изјавио да признање геноцида над Јерменима у Османском царству од стране Представничког дома баца сјенку на турско-америчке односе.

Крајем 19-почетком 20 вијека Османско царство вршило је редовне прогоне Јермена. Конкретно, 1915. године је, према подацима бројних историчара, убијено више од 1,5 милиона Јермена. Геноцид над јерменским народом у Османском царству признале су 23 државе, као и Европски парламент и Свјетски савет цркава.

Турска традиционално одбацује оптужбе о геноциду над Јерменима и крајње неадекватно реагује на критике по том питању.

Анкара инсистира на одбацивању израза „геноцид” у вези са догађајима из 1915. године, наводећи да су њихове жртве били и Јермени и Турци. Турска такође позива на стварање међународне комисије историчара у циљу проучавања архивских докумената доступних у земљи, ради израде објективног приступа догађајима из периода Првог светског рата.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана