Američki Senat priznao genocid nad Jermenima

Agencije
Američki Senat priznao genocid nad Jermenima

VAŠINGTON - Senat američkog Kongresa usvojio je rezoluciju o potrebi da se zvanično prizna i pamti genocid nad Jermenima.

Usvojena rezolucija izražava mišljenje gornjeg doma parlamenta da Sjedinjene Američke Države treba da odaju poštu žrtvama genocida njegovim zvaničnim priznanjem i sjećanjem na njega.

Osim toga, rezolucija sadrži poziv da se spriječe pokušaji uključivanja američkih vlasti ili da se one povežu sa poricanjem genocida nad Jermenima „ili bilo kojeg drugog genocida”, kao i da se podstakne informisanje o genocidu nad Jermenima.

Priznavanje genocida nad Jermenima predstavlja kamen spoticanja u odnosima Turske sa nizom zemalja, uključujući Sjedinjene Američke Države, gde je sličnu rezoluciju u oktobru usvojila ogromna većina Predstavničkog doma Kongresa. Rezolucija, o kojoj se raspravljalo decenijama, održana je u Predstavničkom domu usred oštrog pogoršanja odnosa Vašingtona i Ankare zbog vojne operacije Turske u Siriji.

Predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan je tokom posjete Vašingtonu izjavio da priznanje genocida nad Jermenima u Osmanskom carstvu od strane Predstavničkog doma baca sjenku na tursko-američke odnose.

Krajem 19-početkom 20 vijeka Osmansko carstvo vršilo je redovne progone Jermena. Konkretno, 1915. godine je, prema podacima brojnih istoričara, ubijeno više od 1,5 miliona Jermena. Genocid nad jermenskim narodom u Osmanskom carstvu priznale su 23 države, kao i Evropski parlament i Svjetski savet crkava.

Turska tradicionalno odbacuje optužbe o genocidu nad Jermenima i krajnje neadekvatno reaguje na kritike po tom pitanju.

Ankara insistira na odbacivanju izraza „genocid” u vezi sa događajima iz 1915. godine, navodeći da su njihove žrtve bili i Jermeni i Turci. Turska takođe poziva na stvaranje međunarodne komisije istoričara u cilju proučavanja arhivskih dokumenata dostupnih u zemlji, radi izrade objektivnog pristupa događajima iz perioda Prvog svetskog rata.
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana