Амерички царински удар и на кинеске извознике

Агенција
Амерички царински удар и на кинеске извознике

Вашингтон - Амерички предсједник Доналд Трамп разматра увођење царина на увоз кинеске робе чија је годишња вриједност 60 милијарди долара, а првенствено ће се фокусирати на сектор технологије и телекомуникација.

Агенција Ројтерс, позивајући се на два извора упозната са тим плановима, наводи да би коначна листа могла обухватити чак 100 производа. Царине би, углавном, биле усмјерене на информациону технологију, потрошачку електронику и телекомуникације.

На удару Трампових царина вјероватно ће се наћи кинеске високо-технолошке компаније. Та мјера је фактички освета Кини за њену инвестициону политику и присиљавање америчких компанија да одустану од својих технолошких тајни у замјену за дозволу да послују на кинеској територији. Због тога су САД у августу прошле године покренуле истрагу о интелектуалном власништву.

Кина годишње има 375 милијарди долара суфицита у трговини са САД, а смањење тог неповољног односа један је од главних Трампових циљева, који је још у компанији за предсједничке изборе заступао протекционистичку политику. Његова прва акција након ступања на дужност било је повлачење САД из трговинског пакта познатог као Транспацифичко партнерство.

Најава увођења царина за производе из Кине долази у тренутку када је буру изазвала Трампова прошлоседмична одлука да подигне царине на увоз челика за 25 одсто и алуминијума за десет процената из ЕУ.

- Царине на челик и алуминијум релативно су безначајне у односу на укупни увоз и извоз, али директно царинско гађање Кине могло би да изазове оштар одговор Пекинга. Ако је то озбиљно, Кинези ће се осветити. Кључно је питање да ли ће САД одговорити на кинеску одмазду. То би уплашило тржишта акција. Заоштравањем сукоба положај Кине би био погоршан с обзиром на то да јој је трговински суфицит са Америком важан - каже стручњак за трговинске односе с Кином из истраживачке организације "Американ ентерпрајз институт" Дерек Сизорс.

Спор са ЕУ

Европска комесарка за трговину Сесилија Малмстром рекла је да потез Доналда Трампа подрива традиционалне трансатлантске везе и да ће ЕУ и даље захтијевати изузеће од америчких тарифа чија би примјена могла да почне сљедеће седмице, али да ће упоредо припремити контрамјере које ће погодити амерички извоз.

Трамп је изјавио да су тарифе на увоз челика и алуминијума потребне због националне безбједности, а Малмстром каже да је то обмана.

- Сумњамо да овај амерички потез није заснован на безбједносним разлозима, већ да представља замаскирану економску заштитну мјеру - рекла је Малстром.

Предсједник Европског савјета Доналд Туск сматра да ЕУ и САД треба да обнове обустављене трговинске преговоре.

- Тргујте, а не ратујте, господине председниче - поручио је он Трампу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана