Америчке снаге гађале талибанске положаје

Срна
Foto: flickr.com

КАБУЛ - Америка је извршила ваздушне ударе у знак подршке авганистанским снагама које су напали талибани, саопштено је данас из Пентагона.

Портпарол Пентагона Џон Кирби рекао је да су удари извршени у протеклих неколико дана ради помоћи авганистанским снагама, али није објавио друге детаље.

Портпарол талибана Забихула Муџахид изјавио је да су напади изведени на предграђе Кандахара на југу Авганистана и да су погинула три њихова борца и уништена два возила.

"Потврђујемо да су напади извршени и то најснажније осуђујемо. То је јасан напад и кршење споразума из Дохе јер не би требало да буде операција у Авганистану након маја", нагласио је Муџахид, подсјећајући на договор између САД и талибана којим је отворен пут за повлачење страних снага.

Он је запријетио да уколико опет буде таквих операција, онда ће САД морати да сносе посљедице.

Према првобитном споразуму о повлачењу између САД и талибана, којем је посредовала администрација бившег предсједниак Доналда Трампа и потписан је у Дохи, све стране снаге требале су да напусте Авганистан уколико талибани испуне безбједносне гаранције.

Амерички предсједник Џозеф Бајден објавио је у априлу да ће се оружане снаге САД повући до 11. септембра, што је изазвало негодовање талибана који су очекивали да ће повлачење бити готово до маја.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана