Америчке снаге гађале талибанске положаје

Срна
Foto: flickr.com

КАБУЛ - Америка је извршила ваздушне ударе у знак подршке авганистанским снагама које су напали талибани, саопштено је данас из Пентагона.

Портпарол Пентагона Џон Кирби рекао је да су удари извршени у протеклих неколико дана ради помоћи авганистанским снагама, али није објавио друге детаље.

Портпарол талибана Забихула Муџахид изјавио је да су напади изведени на предграђе Кандахара на југу Авганистана и да су погинула три њихова борца и уништена два возила.

"Потврђујемо да су напади извршени и то најснажније осуђујемо. То је јасан напад и кршење споразума из Дохе јер не би требало да буде операција у Авганистану након маја", нагласио је Муџахид, подсјећајући на договор између САД и талибана којим је отворен пут за повлачење страних снага.

Он је запријетио да уколико опет буде таквих операција, онда ће САД морати да сносе посљедице.

Према првобитном споразуму о повлачењу између САД и талибана, којем је посредовала администрација бившег предсједниак Доналда Трампа и потписан је у Дохи, све стране снаге требале су да напусте Авганистан уколико талибани испуне безбједносне гаранције.

Амерички предсједник Џозеф Бајден објавио је у априлу да ће се оружане снаге САД повући до 11. септембра, што је изазвало негодовање талибана који су очекивали да ће повлачење бити готово до маја.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана