Američke snage gađale talibanske položaje

Srna
Foto: flickr.com

KABUL - Amerika je izvršila vazdušne udare u znak podrške avganistanskim snagama koje su napali talibani, saopšteno je danas iz Pentagona.

Portparol Pentagona Džon Kirbi rekao je da su udari izvršeni u proteklih nekoliko dana radi pomoći avganistanskim snagama, ali nije objavio druge detalje.

Portparol talibana Zabihula Mudžahid izjavio je da su napadi izvedeni na predgrađe Kandahara na jugu Avganistana i da su poginula tri njihova borca i uništena dva vozila.

"Potvrđujemo da su napadi izvršeni i to najsnažnije osuđujemo. To je jasan napad i kršenje sporazuma iz Dohe jer ne bi trebalo da bude operacija u Avganistanu nakon maja", naglasio je Mudžahid, podsjećajući na dogovor između SAD i talibana kojim je otvoren put za povlačenje stranih snaga.

On je zaprijetio da ukoliko opet bude takvih operacija, onda će SAD morati da snose posljedice.

Prema prvobitnom sporazumu o povlačenju između SAD i talibana, kojem je posredovala administracija bivšeg predsjedniak Donalda Trampa i potpisan je u Dohi, sve strane snage trebale su da napuste Avganistan ukoliko talibani ispune bezbjednosne garancije.

Američki predsjednik Džozef Bajden objavio je u aprilu da će se oružane snage SAD povući do 11. septembra, što je izazvalo negodovanje talibana koji su očekivali da će povlačenje biti gotovo do maja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana