Američke snage gađale talibanske položaje

Srna
Foto: flickr.com

KABUL - Amerika je izvršila vazdušne udare u znak podrške avganistanskim snagama koje su napali talibani, saopšteno je danas iz Pentagona.

Portparol Pentagona Džon Kirbi rekao je da su udari izvršeni u proteklih nekoliko dana radi pomoći avganistanskim snagama, ali nije objavio druge detalje.

Portparol talibana Zabihula Mudžahid izjavio je da su napadi izvedeni na predgrađe Kandahara na jugu Avganistana i da su poginula tri njihova borca i uništena dva vozila.

"Potvrđujemo da su napadi izvršeni i to najsnažnije osuđujemo. To je jasan napad i kršenje sporazuma iz Dohe jer ne bi trebalo da bude operacija u Avganistanu nakon maja", naglasio je Mudžahid, podsjećajući na dogovor između SAD i talibana kojim je otvoren put za povlačenje stranih snaga.

On je zaprijetio da ukoliko opet bude takvih operacija, onda će SAD morati da snose posljedice.

Prema prvobitnom sporazumu o povlačenju između SAD i talibana, kojem je posredovala administracija bivšeg predsjedniak Donalda Trampa i potpisan je u Dohi, sve strane snage trebale su da napuste Avganistan ukoliko talibani ispune bezbjednosne garancije.

Američki predsjednik Džozef Bajden objavio je u aprilu da će se oružane snage SAD povući do 11. septembra, što je izazvalo negodovanje talibana koji su očekivali da će povlačenje biti gotovo do maja.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana