Амбасадор Ђи: Кина против страног мијешања у рјешавању питања Тајвана

СРНА
Амбасадор Ђи: Кина против страног мијешања у рјешавању питања Тајвана

САРАЈЕВО - На Форуму "Кафа и чај", који организује Удружење "Босанско-кинеско пријатељство", амбасадор Народне Републике Кине у БиХ Ђи Пинг говорио је о питању Тајвана уз његов историјски пресјек у претходних неколико вијекова, те о разлозима зашто се Кина свесрдно противи страном мијешању у рјешавању питања за људе "са обје стране Тајванског мореуза".

Амбасадор Ђи је нагласио да је континентална Кина највећи партнер Тајвану када је ријеч о трговинској размјени, која износи око 33 одсто, а економска размјена је више од 300 милијарди долара.

Он је подсјетио да око 350 хиљада Тајванаца свакодневно раде у континенталном дијелу Кине, а сваке године обавља се око 11 хиљада вјенчања између Кинеза са Тајвана и Кинеза из континенталне Кине.

"Неколико стотина хиљада младих Тајванаца студира на најбољим универзитетима у континенталној Кини", рекао је амбасадор Кине у БиХ наводећи примјере о практичном животу Кинеза са обје стране Тајванског мореуза.

Он је нагласио да Кина остаје при ставу о три црвене линије - случај да су сепаратистичке снаге узроковале да се Тајван одвоји од Кине, велики догађаји који ће довести до отцјепљења Тајвана од Кине и развој догађаја у којима је потпуно изгубљена могућност мирног уједињења.

Удружење "Босанско-кинеско пријатељство" успјешно је организировало први форум симболичног назива "Кафа и чај", који је окупио представнике академске и дипломатске заједнице те интелектуалце који се у своме јавном дјеловању баве Кином или интересују о темама из те земље.

Након дијела у којем су учесници имали прилике поставити питања и коментарисати различите аспекте тајванског питања, предсједник Удружења "Босанско-кинеско пријатељство" Фарук Борић уручио је амбасадору Ђи Пингу став Удружења које се противи страном уплитању у рјешавање питања Тајвана.

"Кафа и чај" симболично је име којим је организатор Форума желио нагласити сличности и разлике које постоје између европских земаља међу којима је и БиХ, те Кине, али које могу сједити за једним столом и дискутовати о темама од заједничког интереса и значаја.

Први форум има је неофицијелну форму те је одржан у љетној башти кинеског ресторана у Сарајеву.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана