Ambasador Đi: Kina protiv stranog miješanja u rješavanju pitanja Tajvana

SRNA
Ambasador Đi: Kina protiv stranog miješanja u rješavanju pitanja Tajvana

SARAJEVO - Na Forumu "Kafa i čaj", koji organizuje Udruženje "Bosansko-kinesko prijateljstvo", ambasador Narodne Republike Kine u BiH Đi Ping govorio je o pitanju Tajvana uz njegov istorijski presjek u prethodnih nekoliko vijekova, te o razlozima zašto se Kina svesrdno protivi stranom miješanju u rješavanju pitanja za ljude "sa obje strane Tajvanskog moreuza".

Ambasador Đi je naglasio da je kontinentalna Kina najveći partner Tajvanu kada je riječ o trgovinskoj razmjeni, koja iznosi oko 33 odsto, a ekonomska razmjena je više od 300 milijardi dolara.

On je podsjetio da oko 350 hiljada Tajvanaca svakodnevno rade u kontinentalnom dijelu Kine, a svake godine obavlja se oko 11 hiljada vjenčanja između Kineza sa Tajvana i Kineza iz kontinentalne Kine.

"Nekoliko stotina hiljada mladih Tajvanaca studira na najboljim univerzitetima u kontinentalnoj Kini", rekao je ambasador Kine u BiH navodeći primjere o praktičnom životu Kineza sa obje strane Tajvanskog moreuza.

On je naglasio da Kina ostaje pri stavu o tri crvene linije - slučaj da su separatističke snage uzrokovale da se Tajvan odvoji od Kine, veliki događaji koji će dovesti do otcjepljenja Tajvana od Kine i razvoj događaja u kojima je potpuno izgubljena mogućnost mirnog ujedinjenja.

Udruženje "Bosansko-kinesko prijateljstvo" uspješno je organizirovalo prvi forum simboličnog naziva "Kafa i čaj", koji je okupio predstavnike akademske i diplomatske zajednice te intelektualce koji se u svome javnom djelovanju bave Kinom ili interesuju o temama iz te zemlje.

Nakon dijela u kojem su učesnici imali prilike postaviti pitanja i komentarisati različite aspekte tajvanskog pitanja, predsjednik Udruženja "Bosansko-kinesko prijateljstvo" Faruk Borić uručio je ambasadoru Đi Pingu stav Udruženja koje se protivi stranom uplitanju u rješavanje pitanja Tajvana.

"Kafa i čaj" simbolično je ime kojim je organizator Foruma želio naglasiti sličnosti i razlike koje postoje između evropskih zemalja među kojima je i BiH, te Kine, ali koje mogu sjediti za jednim stolom i diskutovati o temama od zajedničkog interesa i značaja.

Prvi forum ima je neoficijelnu formu te je održan u ljetnoj bašti kineskog restorana u Sarajevu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana