Алексеј Пушков: Свима је јасно - Бајден се не усуђује, боји се да не изгуби од шефа руске државе

Г.С.
Алексеј Пушков: Свима је јасно - Бајден се не усуђује, боји се да не изгуби од шефа руске државе

Предсједник САД Џозеф Бајден није се усудио на заједничку конференцију за медије послије самита с руским лидером Путином из страха да од њега не “изгуби”.

Тако сматра руски сенатор Алексеј Пушков, пренио је “Спутњик”.

“Њујорк тајмс” пише да се Вашингтон одлучио на овај корак јер је још свјеже сјећање на фијаско који је од Путина у Хелсинкију претрпио Доналд Трамп.

Подсјетимо, раније данас представник Бијеле куће рекао је за “Блумберг” да ће након састанка са руским лидером Владимиром Путином амерички предсједник Џо Бајден посебно одржати конференцију за штампу, док је Кремљ потврдио да ће се и Путин сам обратити медијима након самита.

Тим поводом на Твитеру се огласио руски сенатор.

“Бајден се није усудио на заједничку конференцију за новинаре с Путином – боји се да не изгуби од шефа руске државе. То неће повећати Бајденов ауторитет: свима је јасно ко има надмоћ у том тандему. И само то већ говори о карактеру самита. За САД то није начин да се среде односи, већ политички двобој”, написао је Пушков.

“Њујорк тајмс” пише, позивајући се на Бајденове помоћнике, да је руска страна подржавала идеју о заједничкој конференцији за новинаре, али се “представници администрације сјећају како је Путин у Хелсинкију надиграо Трампа”.

Лист пише да је на самиту 2018. Трамп довео у сумњу резултате до којих је у вези с наводним мијешањем Русије у америчке изборе 2016. дошла америчка обавјештајна служба чиме је, како тврди лист, “пружио могућност Путину да шири лажи”.

То је изазвало бурне реакције у америчким политичким круговима, а сенатор Џон Мекејн је тада рекао да је то било једно од најсрамотнијих иступања неког америчког предсједника.

Одлука о одвојеној конференцији за медије има за циљ, пише амерички дневник, да руског лидера лиши међународне платформе коју је имао 2018. године у Хелсинкију.

Самит Бајден-Путин биће одржан 16. јуна у Женеви.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана