Алексеј Наваљни премјештен у самицу, шест мјесеци неће имати посјетиоце

Танјуг
Алексеј Наваљни премјештен у самицу, шест мјесеци неће имати посјетиоце

МОСКВА - Руски опозиционар Алексеј Наваљни, који се налази у притвору, саопштио је данас да је премјештен у строгу самицу, у којој ће му у наредних шест мјесеци бити забрањено да има посјетиоце.

Наваљни је један од малобројних опозиционара у Русији, који је подршку јавности стекао тако што је истрагама утврдио да су се поједини политичари на власти обогатили на рачун државе, наводи Ројтерс.

''У последњих осам мјесеци нисам имао ниједну посјету, а јуче ми је речено да ћу бити пребачен у самицу на максимални могући рок од шест мјесеци'', објављено је на Твитер профилу Наваљног, који уређују његови сарадници.

''Тамо нису дозвољене никакве посјете. То значи више од годину дана без посјете за мене. Чак и манијаци и серијске убице који служе доживотну казну имају право на посјету, само ја немам'', наводи се у објави на Твитеру.

Наваљни је притворен у казненој колонији са максималним обезбјеђењем у Мелехову, на око 250 километара удаљености од Москве, а његове присталице наводе да му се здравље знатно погоршало након што је десетак пута пребачен у самицу, наводи агенција.

Он је ухапшен прије две године, након повратка у Русију из Нјемачке, где је лечен од тровања нервним токсином из совјетског периода, а око 500 медицинских радника је прошлог мјесеца послало отворено писмо предсједнику Владимиру Путину у којем су тражили да се Наваљном омогуће лјекарске посете.

Лист Инсајдер који се објављује ван Русије пренео је ријечи адвоката Наваљног, Вадима Кобзева, који тврди да је његов клијент изгубио седам килограма у затвору и да има болове у стомаку због ''огромних доза'' антибиотика.

Како наводи Ројтерс, бивши адвокат, а сада опозициони активиста Наваљни осуђен је на комбиновану казну од 11 и по година затвора на основу две различите оптужбе за превару, за које он каже да су измишљене како би га ућуткали, а његова антикорупцијска невладина организација је забрањена као екстремистичка.


 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана