Aleksej Navaljni premješten u samicu, šest mjeseci neće imati posjetioce

Tanjug
Aleksej Navaljni premješten u samicu, šest mjeseci neće imati posjetioce

MOSKVA - Ruski opozicionar Aleksej Navaljni, koji se nalazi u pritvoru, saopštio je danas da je premješten u strogu samicu, u kojoj će mu u narednih šest mjeseci biti zabranjeno da ima posjetioce.

Navaljni je jedan od malobrojnih opozicionara u Rusiji, koji je podršku javnosti stekao tako što je istragama utvrdio da su se pojedini političari na vlasti obogatili na račun države, navodi Rojters.

''U poslednjih osam mjeseci nisam imao nijednu posjetu, a juče mi je rečeno da ću biti prebačen u samicu na maksimalni mogući rok od šest mjeseci'', objavljeno je na Tviter profilu Navaljnog, koji uređuju njegovi saradnici.

''Tamo nisu dozvoljene nikakve posjete. To znači više od godinu dana bez posjete za mene. Čak i manijaci i serijske ubice koji služe doživotnu kaznu imaju pravo na posjetu, samo ja nemam'', navodi se u objavi na Tviteru.

Navaljni je pritvoren u kaznenoj koloniji sa maksimalnim obezbjeđenjem u Melehovu, na oko 250 kilometara udaljenosti od Moskve, a njegove pristalice navode da mu se zdravlje znatno pogoršalo nakon što je desetak puta prebačen u samicu, navodi agencija.

On je uhapšen prije dve godine, nakon povratka u Rusiju iz Njemačke, gde je lečen od trovanja nervnim toksinom iz sovjetskog perioda, a oko 500 medicinskih radnika je prošlog mjeseca poslalo otvoreno pismo predsjedniku Vladimiru Putinu u kojem su tražili da se Navaljnom omoguće ljekarske posete.

List Insajder koji se objavljuje van Rusije preneo je riječi advokata Navaljnog, Vadima Kobzeva, koji tvrdi da je njegov klijent izgubio sedam kilograma u zatvoru i da ima bolove u stomaku zbog ''ogromnih doza'' antibiotika.

Kako navodi Rojters, bivši advokat, a sada opozicioni aktivista Navaljni osuđen je na kombinovanu kaznu od 11 i po godina zatvora na osnovu dve različite optužbe za prevaru, za koje on kaže da su izmišljene kako bi ga ućutkali, a njegova antikorupcijska nevladina organizacija je zabranjena kao ekstremistička.


 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana