Албанци са КиМ формирали јединицу у Сирији

Агенције
Албанци са КиМ формирали јединицу у Сирији

Приштина - Један број Албанаца с Косова и Метохије, који се придружио тзв. Исламској држави и наставио да ратује у Сирији, окупљен је у једној етнички чистој јединици под називом "борбена група" и сматра се најстрашнијом на сиријским ратиштима.

Како пише портал "Метро њуз", то је забиљежено у извјештају Војне академије и Центра за борбу против тероризма Сједињених Америчких Држава.

- Посљедње активно присуство џихада из региона у Сирији је етничка албанска јединица у оквиру ХТС-а. Борбену јединицу "Катиба" чине етнички албански борци који дјелују око сјеверозападне сиријске провинције Идлиб - наводи се у извјештају, преноси приштинска "Газета експрес".

Припадници ИС-а из других земаља западног Балкана, наводи се, ратују у Сирији уједињени са припадницима других народа, а само Албанци имају своју етнички чисту јединицу, која је добро припремљена и у доброј је војној форми.

Моноетничка јединица Албанаца има своју командну структуру, што указује да њихов број није занемарљив.

Према процјенама појединих безбједносних служби, од 2012. године око 300 Албанаца са Косова је отишло на Блиски исток да би се борили са исламским екстремистима. Вјерује се и да су многи још тамо, укључујући жене и дјецу.

Међународне безбједносне агенције упозоравају на ризик који представљају повратници. Самопрозвана косовска влада је 2015. године усвојила закон који је борбу у страним државама означио као кривично дјело, прописујући казну до 15 година затвора.

Међутим, за разлику од других земаља западног Балкана, које борцима на страним ратиштима изричу жестоке казне када се врате кући, Приштина је у том погледу толерантна и просјечна казна затвора која им се изриче је око три и по године.

Као резултат тога, око 40 одсто осуђених за тероризам на Косову и Метохији већ је одслужило те казне и пуштено је из затвора.

Кампови

На Косову постоји најмање пет кампова Исламске државе за обуку, коју спроводе бивши борци ОВК. Највећи кампови, наводно, су смјештени у областима у околини Урошевца и Ђаковице, као и округу Дечани.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана