Albanci sa KiM formirali jedinicu u Siriji

Agencije
Albanci sa KiM formirali jedinicu u Siriji

Priština - Jedan broj Albanaca s Kosova i Metohije, koji se pridružio tzv. Islamskoj državi i nastavio da ratuje u Siriji, okupljen je u jednoj etnički čistoj jedinici pod nazivom "borbena grupa" i smatra se najstrašnijom na sirijskim ratištima.

Kako piše portal "Metro njuz", to je zabilježeno u izvještaju Vojne akademije i Centra za borbu protiv terorizma Sjedinjenih Američkih Država.

- Posljednje aktivno prisustvo džihada iz regiona u Siriji je etnička albanska jedinica u okviru HTS-a. Borbenu jedinicu "Katiba" čine etnički albanski borci koji djeluju oko sjeverozapadne sirijske provincije Idlib - navodi se u izvještaju, prenosi prištinska "Gazeta ekspres".

Pripadnici IS-a iz drugih zemalja zapadnog Balkana, navodi se, ratuju u Siriji ujedinjeni sa pripadnicima drugih naroda, a samo Albanci imaju svoju etnički čistu jedinicu, koja je dobro pripremljena i u dobroj je vojnoj formi.

Monoetnička jedinica Albanaca ima svoju komandnu strukturu, što ukazuje da njihov broj nije zanemarljiv.

Prema procjenama pojedinih bezbjednosnih službi, od 2012. godine oko 300 Albanaca sa Kosova je otišlo na Bliski istok da bi se borili sa islamskim ekstremistima. Vjeruje se i da su mnogi još tamo, uključujući žene i djecu.

Međunarodne bezbjednosne agencije upozoravaju na rizik koji predstavljaju povratnici. Samoprozvana kosovska vlada je 2015. godine usvojila zakon koji je borbu u stranim državama označio kao krivično djelo, propisujući kaznu do 15 godina zatvora.

Međutim, za razliku od drugih zemalja zapadnog Balkana, koje borcima na stranim ratištima izriču žestoke kazne kada se vrate kući, Priština je u tom pogledu tolerantna i prosječna kazna zatvora koja im se izriče je oko tri i po godine.

Kao rezultat toga, oko 40 odsto osuđenih za terorizam na Kosovu i Metohiji već je odslužilo te kazne i pušteno je iz zatvora.

Kampovi

Na Kosovu postoji najmanje pet kampova Islamske države za obuku, koju sprovode bivši borci OVK. Najveći kampovi, navodno, su smješteni u oblastima u okolini Uroševca i Đakovice, kao i okrugu Dečani.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana