Жена осуђена на три године због убиства супруга: “Не знам шта је пукло у мени”

ГС
Жена осуђена на три године због убиства супруга: “Не знам шта је пукло у мени”

БЕОГРАД - Јасмина Бајовић (43) осуђена је на три године због убиства супруга Милорада.

Оптужена Јасмина Бајовић је плакала све вријеме изношења завршних ријечи. Тужилац и пуномоћник оштећених затражили су да Јасмина буде кажњена казном затвора, пише Телеграф.

- Тужилаштво остаје при наводима оптужнице. Током судског процеса је на неспоран начин доказано да је оптужена убила супруга. Предлажем да је суд огласи кривом и осуди на касзну затвора, али да узме у обзир да нема отежавајућих околности, а да постоји низ олакшавајућих, као што је то да раније није осуђивана, да је мајка троке деце и њено добро држање пред судом - рекао је тужилац.

Пуномоћница оштећене рекла је да је “одбрана дата да би се умањила њена кривица”.

- Да је истина да је била злостављана, она би то бар једном пријавила - додала је.

Јасминини синови нису се придружили кривичном гоњењу мајке. Бранилац оптужене истакао је да је Јасмина Бајовић дијете муслимана и православне хришћанке, те да је била одбачена од обје стране породице.

- Отац јој је рано преминуо, а мајка ју је злостављала. За Милорада се удала са 18 година како би се склонила од мајке. Није ни слутила да ће и у браку да буде злостављана и није умела да се избори са тим. Јасмина је трпела насиље и Милорадов порочан живот - рекао је бранилац.

Он је истакао да Јасмина, због своје мирне природе и троје дјеце, није могла да напусти супруга.

- Овде се не ради о убиству. Без своје кривице је доведена у стање раздражености, што је потврдио и син. Милорад је прво њој нанео убодну рану. Вештаци су рекли да услед раздражености није била у могућности да управља својим поступцима. У питању је тешка повреда опасна по жовот услед које смрт може да наступи, али не мора. Она је нанела само једну рану, без намере да га убије. Одмах је покушала да отклони штетне последице и показала је кајање - додао је бранилац.

Он је предложио да Јасмина буде кажњена минималном казном од годину дана и три мјесеца забране напуштања стана, имајући у виду све олакшавајуће околности. Истакао је да би суд требало да изврши преквалификацију дјела у тешку тјелесну повреду на мах са смртним исходом. Јасмина Бајовић се у сузама обратила суду.

- Најискреније се кајем. Није прошао ниједан дан да не мислим о томе и да се не кајем. Нисам имала намеру да убијем Милорада и молим Вас да ми изрекнете најблажу казну да бих могла да будем са децом - рекла је.

Суђење

Подсјетимо, прошло рочиште је отказано како би се адвокати одбране припремили за завршну ријеч која би била у складу са околностима које је вјештак изнио пред судом.

- Убод је био умерено јаког или јаког интензитета. Сматрам да његова конституција није имала значајног утицаја на брзину наступања смртног исхода. Оштећени је рањен око 16.25, а у болницу је примљен у 17.19. Тада је већ наступила клиничка смрт. Смрт је констатована у 18 сати - рекао је вештак медицинске струке Велимир Живковић.

Он је истакао да је Милорад Бајовић у Ургентни центар примељен без свијести, пулса и знакова дисања, а ЕКГ није показивао срчане радње.

- Несрећна околност је да је убоден у десну комору срца, која је мекша и нема зид. Да је покојни ушао у хируршку салу 15-20 минута раније, постојала би шанса да преживи - додао је.

Вјештак се изјаснио да је у конкретном случају оштећени задобио тешку тјелесну повреду опасну по живот јер се, како је објаснио, “не ради о тренутно смртној повреди”.

Рекла да жели развод

Јасмина је, при изношењу одбране, испричала да је њен супруг прије подне изашао из куће, а да се вратио око 17 сати пијан, те да ју је вријеђао и ошамарио три пута, а да га је потом њихов син склонио од ње.

Када је супруг наставио да је вријеђа из друге собе, она је, како је изјавила, рекла да жели развод брака. У руци је имала нож јер је, како је истакла, жељела да сину припреми да једе, а тај нож је постао средство којим је извршила убиство супруга.

- Не знам шта је на крају пукло у мени. Провоцирао ме је и рекла сам да престане. Имала сам велики, црни, кухињски нож у руци. Више не знам ни одакле сам га узела. Он је кренуо ка мени да ме удари, ухватио ме је за врат. Склонила сам му руку и лупио ми је шамар. Рефлексно сам реаговала, подигла руку и убола га једном у груди - рекла је Јасмина током изношења одбране.

Како су њени синови раније испричали, њихова мајка је након убиства ставила нож у кесу и мирно испред куће сачекала да дође полиција.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана