Žena osuđena na tri godine zbog ubistva supruga: “Ne znam šta je puklo u meni”

GS
Žena osuđena na tri godine zbog ubistva supruga: “Ne znam šta je puklo u meni”

BEOGRAD - Jasmina Bajović (43) osuđena je na tri godine zbog ubistva supruga Milorada.

Optužena Jasmina Bajović je plakala sve vrijeme iznošenja završnih riječi. Tužilac i punomoćnik oštećenih zatražili su da Jasmina bude kažnjena kaznom zatvora, piše Telegraf.

- Tužilaštvo ostaje pri navodima optužnice. Tokom sudskog procesa je na nesporan način dokazano da je optužena ubila supruga. Predlažem da je sud oglasi krivom i osudi na kasznu zatvora, ali da uzme u obzir da nema otežavajućih okolnosti, a da postoji niz olakšavajućih, kao što je to da ranije nije osuđivana, da je majka troke dece i njeno dobro držanje pred sudom - rekao je tužilac.

Punomoćnica oštećene rekla je da je “odbrana data da bi se umanjila njena krivica”.

- Da je istina da je bila zlostavljana, ona bi to bar jednom prijavila - dodala je.

Jasminini sinovi nisu se pridružili krivičnom gonjenju majke. Branilac optužene istakao je da je Jasmina Bajović dijete muslimana i pravoslavne hrišćanke, te da je bila odbačena od obje strane porodice.

- Otac joj je rano preminuo, a majka ju je zlostavljala. Za Milorada se udala sa 18 godina kako bi se sklonila od majke. Nije ni slutila da će i u braku da bude zlostavljana i nije umela da se izbori sa tim. Jasmina je trpela nasilje i Miloradov poročan život - rekao je branilac.

On je istakao da Jasmina, zbog svoje mirne prirode i troje djece, nije mogla da napusti supruga.

- Ovde se ne radi o ubistvu. Bez svoje krivice je dovedena u stanje razdraženosti, što je potvrdio i sin. Milorad je prvo njoj naneo ubodnu ranu. Veštaci su rekli da usled razdraženosti nije bila u mogućnosti da upravlja svojim postupcima. U pitanju je teška povreda opasna po žovot usled koje smrt može da nastupi, ali ne mora. Ona je nanela samo jednu ranu, bez namere da ga ubije. Odmah je pokušala da otkloni štetne posledice i pokazala je kajanje - dodao je branilac.

On je predložio da Jasmina bude kažnjena minimalnom kaznom od godinu dana i tri mjeseca zabrane napuštanja stana, imajući u vidu sve olakšavajuće okolnosti. Istakao je da bi sud trebalo da izvrši prekvalifikaciju djela u tešku tjelesnu povredu na mah sa smrtnim ishodom. Jasmina Bajović se u suzama obratila sudu.

- Najiskrenije se kajem. Nije prošao nijedan dan da ne mislim o tome i da se ne kajem. Nisam imala nameru da ubijem Milorada i molim Vas da mi izreknete najblažu kaznu da bih mogla da budem sa decom - rekla je.

Suđenje

Podsjetimo, prošlo ročište je otkazano kako bi se advokati odbrane pripremili za završnu riječ koja bi bila u skladu sa okolnostima koje je vještak iznio pred sudom.

- Ubod je bio umereno jakog ili jakog intenziteta. Smatram da njegova konstitucija nije imala značajnog uticaja na brzinu nastupanja smrtnog ishoda. Oštećeni je ranjen oko 16.25, a u bolnicu je primljen u 17.19. Tada je već nastupila klinička smrt. Smrt je konstatovana u 18 sati - rekao je veštak medicinske struke Velimir Živković.

On je istakao da je Milorad Bajović u Urgentni centar primeljen bez svijesti, pulsa i znakova disanja, a EKG nije pokazivao srčane radnje.

- Nesrećna okolnost je da je uboden u desnu komoru srca, koja je mekša i nema zid. Da je pokojni ušao u hiruršku salu 15-20 minuta ranije, postojala bi šansa da preživi - dodao je.

Vještak se izjasnio da je u konkretnom slučaju oštećeni zadobio tešku tjelesnu povredu opasnu po život jer se, kako je objasnio, “ne radi o trenutno smrtnoj povredi”.

Rekla da želi razvod

Jasmina je, pri iznošenju odbrane, ispričala da je njen suprug prije podne izašao iz kuće, a da se vratio oko 17 sati pijan, te da ju je vrijeđao i ošamario tri puta, a da ga je potom njihov sin sklonio od nje.

Kada je suprug nastavio da je vrijeđa iz druge sobe, ona je, kako je izjavila, rekla da želi razvod braka. U ruci je imala nož jer je, kako je istakla, željela da sinu pripremi da jede, a taj nož je postao sredstvo kojim je izvršila ubistvo supruga.

- Ne znam šta je na kraju puklo u meni. Provocirao me je i rekla sam da prestane. Imala sam veliki, crni, kuhinjski nož u ruci. Više ne znam ni odakle sam ga uzela. On je krenuo ka meni da me udari, uhvatio me je za vrat. Sklonila sam mu ruku i lupio mi je šamar. Refleksno sam reagovala, podigla ruku i ubola ga jednom u grudi - rekla je Jasmina tokom iznošenja odbrane.

Kako su njeni sinovi ranije ispričali, njihova majka je nakon ubistva stavila nož u kesu i mirno ispred kuće sačekala da dođe policija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana