Зечевић: Десница у Европи расте због миграната

Танјуг
Зечевић: Десница у Европи расте због миграната

БЕОГРАД - Слободан Зечевић са Института за европске студије изјавио је данас, поводом побједе Ђорђе Мелони на изборима у Италији, да партије деснице расту у цијелој Европи и да је то искључиво послједица масовног доласка миграната и исламског становништва и политике на Стари континет.

"Миграција је први проблем и масовни долазак становништва са севера Африке допринела је успеху Ђорђе Мелони на изборима у Италији, јер она говори о очувању традиционалних европских вредности, угрожености италијанске културе због толиког прилива исламског становништва, несигурности, небезбедности у земљи, криминалу", рекао је Зечевић.

Он додаје и да су партије деснице у Шведској, Пољској, Мађарској побиједиле на изборима и наводи примјер Француске, Мари Ле Пен и њеног отац пре ње, који су увијек су имали мање од 10 гласова до појаве мигрантске кризе.

Од како се заоштрило питање миграција, каже Зечевић, у Француској постоји читав низ раније мирних градова у провинцији где сада постоји велика несигурност и исељавање европског становништва из одређених дијелова града.

"Мислим да су европски народи забринути да ли ће уопште моћи да живе на начин на који су живели, да ли ће моћи да имају породице, да очувају свој начин живота и да ли постају мањина и странци у својој земљи. Управо оно што се догодило на КиМ, где смо ми постали странци на делу сопствене територије. Постали смо странци јер је албанска исламизована већина преузела територију КИМ", констатује Зечевић.

Међутим, он истиче да је велико питање да ли ће десничарске странке странке успјети да се уједине и направе неки савез, како би имали већи утицај на ЕУ.

"Ако буду успели да се договоре и координирано буду деловали Мађари, Пољаци и Италијани, онда ће то бити интересантно, јер квалификованом већином могу да блокирају доношење многих одлука с обзиром на величину Пољске и Италије као земаља. Ако буду деловали заједно, добиће озбиљну тежину унутар институција ЕУ. У првом тренутку сигурно неће, али ћемо видети да ли ће се појавити нека алтернатива постојећем уређењу ЕУ", поручује Зечевић.

Он, ипак, наглашава да су десничари обично доста подијељени, јер имају доста фракција и струја и као примјер наводи саму Италију, где ће у влади Ђорђе Мелони наклоњену Америкацима, бити и Матео Салвини који је много ближи Путину.

Говорећи о успјеху Мелонијеве на изборима, Зечевић каже да је специфичност била и ситуација у тој земљи, јер будућа премијерка једина није хтјела да учествује у претходној влади Марија Драгија, а сви други јесу.

"И то је један од разлога зашто је добила толико гласова, јер су Италијани очигледно били незадовољни радом те владе и сматрали су да су сви они који су учествовали у њој компромисери. Салвинијева Лига добила је свега девет одство гласова. Мелони је имала свега четири одсто пре три, четири године, а сада има 26 и најјача је странка у Италији, што говори о кризи италијанског друштва", констатује Зечевић.

Такође, истиче, странка Ђорђе Мелони, као и већина европских десничарских странака, одустала је од својих изворних вриједности ектремне деснице и прихватила демократски изборни систем, као и од изворних идеја фашизма и тоталитаризма.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана