Zečević: Desnica u Evropi raste zbog migranata

Tanjug
Zečević: Desnica u Evropi raste zbog migranata

BEOGRAD - Slobodan Zečević sa Instituta za evropske studije izjavio je danas, povodom pobjede Đorđe Meloni na izborima u Italiji, da partije desnice rastu u cijeloj Evropi i da je to isključivo posljedica masovnog dolaska migranata i islamskog stanovništva i politike na Stari kontinet.

"Migracija je prvi problem i masovni dolazak stanovništva sa severa Afrike doprinela je uspehu Đorđe Meloni na izborima u Italiji, jer ona govori o očuvanju tradicionalnih evropskih vrednosti, ugroženosti italijanske kulture zbog tolikog priliva islamskog stanovništva, nesigurnosti, nebezbednosti u zemlji, kriminalu", rekao je Zečević.

On dodaje i da su partije desnice u Švedskoj, Poljskoj, Mađarskoj pobijedile na izborima i navodi primjer Francuske, Mari Le Pen i njenog otac pre nje, koji su uvijek su imali manje od 10 glasova do pojave migrantske krize.

Od kako se zaoštrilo pitanje migracija, kaže Zečević, u Francuskoj postoji čitav niz ranije mirnih gradova u provinciji gde sada postoji velika nesigurnost i iseljavanje evropskog stanovništva iz određenih dijelova grada.

"Mislim da su evropski narodi zabrinuti da li će uopšte moći da žive na način na koji su živeli, da li će moći da imaju porodice, da očuvaju svoj način života i da li postaju manjina i stranci u svojoj zemlji. Upravo ono što se dogodilo na KiM, gde smo mi postali stranci na delu sopstvene teritorije. Postali smo stranci jer je albanska islamizovana većina preuzela teritoriju KIM", konstatuje Zečević.

Međutim, on ističe da je veliko pitanje da li će desničarske stranke stranke uspjeti da se ujedine i naprave neki savez, kako bi imali veći uticaj na EU.

"Ako budu uspeli da se dogovore i koordinirano budu delovali Mađari, Poljaci i Italijani, onda će to biti interesantno, jer kvalifikovanom većinom mogu da blokiraju donošenje mnogih odluka s obzirom na veličinu Poljske i Italije kao zemalja. Ako budu delovali zajedno, dobiće ozbiljnu težinu unutar institucija EU. U prvom trenutku sigurno neće, ali ćemo videti da li će se pojaviti neka alternativa postojećem uređenju EU", poručuje Zečević.

On, ipak, naglašava da su desničari obično dosta podijeljeni, jer imaju dosta frakcija i struja i kao primjer navodi samu Italiju, gde će u vladi Đorđe Meloni naklonjenu Amerikacima, biti i Mateo Salvini koji je mnogo bliži Putinu.

Govoreći o uspjehu Melonijeve na izborima, Zečević kaže da je specifičnost bila i situacija u toj zemlji, jer buduća premijerka jedina nije htjela da učestvuje u prethodnoj vladi Marija Dragija, a svi drugi jesu.

"I to je jedan od razloga zašto je dobila toliko glasova, jer su Italijani očigledno bili nezadovoljni radom te vlade i smatrali su da su svi oni koji su učestvovali u njoj kompromiseri. Salvinijeva Liga dobila je svega devet odstvo glasova. Meloni je imala svega četiri odsto pre tri, četiri godine, a sada ima 26 i najjača je stranka u Italiji, što govori o krizi italijanskog društva", konstatuje Zečević.

Takođe, ističe, stranka Đorđe Meloni, kao i većina evropskih desničarskih stranaka, odustala je od svojih izvornih vrijednosti ektremne desnice i prihvatila demokratski izborni sistem, kao i od izvornih ideja fašizma i totalitarizma.
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana