Збринуто 20 избјегличких породица у Србији

Танјуг
Збринуто 20 избјегличких породица у Србији

БЕОГРАД - Секретаријату за социјалну заштиту у Београду су, у оквиру Регионалног стамбеног програма, одобрена средства у износу од 165.000 евра за куповину 15 сеоских кућа са окућницом за избјегличке породице.

Још пет избјегличких породица које су испуњавале прописане услове и критеријуме, али нису могле бити обухваћене због недовољно расположивих средстава, збринуте су након што су обезбјеђена додатна новчана средства.

Како је за Тањуг навела градска секретарка за социјалну заштиту Наташа Станисављевић, Комисија за избор корисника помоћи је у складу са 165.000 евра, одобрених из фонда Регионалног стамбеног програма којим управља Банка за развој Савјета Европе, одабрала 15 избјегличких породица.

У питању су, каже, породице које су испуњавале све прописане услове и критеријуме, са којима је Секретаријат за социјалну заштиту закључио у међувремену уговоре о додјели бесповратне помоћи за куповину сеоске куће са окућницом.

Станисављевић наводи да је још пет избјегличких породица испуњавало прописане услове и критеријуме, али да оне нису могле бити обухваћене услијед недовољно расположивих средстава због чега се, додаје, ресорни секретаријат обратио Комесаријату за избјеглице и миграције, као водећој институцији у пројекту, да обезбједи додатна новчана средства за те породице.

У складу са одлуком в.д. комесара, Комисији за избор корисника достављено је упутство да спроведе поступак верификације пет корисника који су остали без стамбеног рјешења, навела је Станисављевић.

Након завршетка тог поступка, Секретаријат за социјалну заштиту је, каже, 21. јануара ове године објавио Одлуку о рјешавању стамбених потреба избјеглица са листом корисника рангираних према реду првенства на основу испуњености услова и броја освојених бодова кроз куповину сеоских кућа и додјелу пакета помоћи у виду грађевинског материјала и/или кућних апарата/намјештаја.

Станисављевић наводи да се помоћ за куповину сеоске куће одобрава у максималном износу до 9.500 евра, док се пакет помоћи у виду набавке грађевинског материјала и/или кућних апарата/намјештаја одобрава у максималном износу до 1.500 евра, а све у циљу стварања и побољшања услова становања избјеглица.

"На тај начин смо збринули укупно 20 породица", закључила је Станисављевић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана