Zbrinuto 20 izbjegličkih porodica u Srbiji

Tanjug
Zbrinuto 20 izbjegličkih porodica u Srbiji

BEOGRAD - Sekretarijatu za socijalnu zaštitu u Beogradu su, u okviru Regionalnog stambenog programa, odobrena sredstva u iznosu od 165.000 evra za kupovinu 15 seoskih kuća sa okućnicom za izbjegličke porodice.

Još pet izbjegličkih porodica koje su ispunjavale propisane uslove i kriterijume, ali nisu mogle biti obuhvaćene zbog nedovoljno raspoloživih sredstava, zbrinute su nakon što su obezbjeđena dodatna novčana sredstva.

Kako je za Tanjug navela gradska sekretarka za socijalnu zaštitu Nataša Stanisavljević, Komisija za izbor korisnika pomoći je u skladu sa 165.000 evra, odobrenih iz fonda Regionalnog stambenog programa kojim upravlja Banka za razvoj Savjeta Evrope, odabrala 15 izbjegličkih porodica.

U pitanju su, kaže, porodice koje su ispunjavale sve propisane uslove i kriterijume, sa kojima je Sekretarijat za socijalnu zaštitu zaključio u međuvremenu ugovore o dodjeli bespovratne pomoći za kupovinu seoske kuće sa okućnicom.

Stanisavljević navodi da je još pet izbjegličkih porodica ispunjavalo propisane uslove i kriterijume, ali da one nisu mogle biti obuhvaćene uslijed nedovoljno raspoloživih sredstava zbog čega se, dodaje, resorni sekretarijat obratio Komesarijatu za izbjeglice i migracije, kao vodećoj instituciji u projektu, da obezbjedi dodatna novčana sredstva za te porodice.

U skladu sa odlukom v.d. komesara, Komisiji za izbor korisnika dostavljeno je uputstvo da sprovede postupak verifikacije pet korisnika koji su ostali bez stambenog rješenja, navela je Stanisavljević.

Nakon završetka tog postupka, Sekretarijat za socijalnu zaštitu je, kaže, 21. januara ove godine objavio Odluku o rješavanju stambenih potreba izbjeglica sa listom korisnika rangiranih prema redu prvenstva na osnovu ispunjenosti uslova i broja osvojenih bodova kroz kupovinu seoskih kuća i dodjelu paketa pomoći u vidu građevinskog materijala i/ili kućnih aparata/namještaja.

Stanisavljević navodi da se pomoć za kupovinu seoske kuće odobrava u maksimalnom iznosu do 9.500 evra, dok se paket pomoći u vidu nabavke građevinskog materijala i/ili kućnih aparata/namještaja odobrava u maksimalnom iznosu do 1.500 evra, a sve u cilju stvaranja i poboljšanja uslova stanovanja izbjeglica.

"Na taj način smo zbrinuli ukupno 20 porodica", zaključila je Stanisavljević.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana