Заражено 137 дјеце из Београда на рекреативној настави

B92
Foto: Ilustracija

Чак 137 дјеце и троје наставика ОШ "Јован Миодраговић" из Београда добило је стомачни вирус током рекреативне наставе у Сокобањи.

Неколико ученика је имало и температуре.

Агенција и школа у контакту су с надлежним заводима за јавно здравље у Зајечару и Београду, наводи Блиц.

Ученици 3. и 4. разреда боравили су у Сокобањи до 15. маја, када су се због тегоба вратили кући.

Како су казали родитељи, дјеца су најприје почела да се жале на бол у стомаку, али ситуација није дјеловала озбиљно све док нису неки од њих добили пролив и температуру.

Како су објаснили у школи, ријеч је о стомачном вирусу, агенција је одмах контактирала Завод за јавно здравље "Тимок" из Зајечара, али пошто су се дјеца вратила у Београд и пошто је било потребно да се узме још биолошког материјала за анализу, случај је преузео београдски Завод за јавно здравље, пише Телеграф.

"Изолован је стомачни вирус, Завод за јавно здравље је узроковао биолошки материјал неке дјеце и пронађен је норо вирус. Аагенција се обратила 'Тимоку', то је институт из Зајечара, који је прослиједио све ГЗЈЗ из Булевара деспота Стефана. Били смо у контакту с њима нон-стоп, доставили имена дјеце која су имала симптоме. Они ће то даље прослиједити Заводу у Зајечару, па ће они предузети мјере из своје надлежности. Током цијелог дана смо у четвртак и петак били у контакту са Заводом", објаснили су из школе.

Норо вирус се најчешће налази у храни, а његов најчешћи пут преноса је путем неопраног воћа и поврћа.

Овај вирус узрокује стомачни грип, односно гастроентеритис, преноси Б92.нет.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана