Zaraženo 137 djece iz Beograda na rekreativnoj nastavi

B92
Foto: Ilustracija

Čak 137 djece i troje nastavika OŠ "Jovan Miodragović" iz Beograda dobilo je stomačni virus tokom rekreativne nastave u Sokobanji.

Nekoliko učenika je imalo i temperature.

Agencija i škola u kontaktu su s nadležnim zavodima za javno zdravlje u Zaječaru i Beogradu, navodi Blic.

Učenici 3. i 4. razreda boravili su u Sokobanji do 15. maja, kada su se zbog tegoba vratili kući.

Kako su kazali roditelji, djeca su najprije počela da se žale na bol u stomaku, ali situacija nije djelovala ozbiljno sve dok nisu neki od njih dobili proliv i temperaturu.

Kako su objasnili u školi, riječ je o stomačnom virusu, agencija je odmah kontaktirala Zavod za javno zdravlje "Timok" iz Zaječara, ali pošto su se djeca vratila u Beograd i pošto je bilo potrebno da se uzme još biološkog materijala za analizu, slučaj je preuzeo beogradski Zavod za javno zdravlje, piše Telegraf.

"Izolovan je stomačni virus, Zavod za javno zdravlje je uzrokovao biološki materijal neke djece i pronađen je noro virus. Aagencija se obratila 'Timoku', to je institut iz Zaječara, koji je proslijedio sve GZJZ iz Bulevara despota Stefana. Bili smo u kontaktu s njima non-stop, dostavili imena djece koja su imala simptome. Oni će to dalje proslijediti Zavodu u Zaječaru, pa će oni preduzeti mjere iz svoje nadležnosti. Tokom cijelog dana smo u četvrtak i petak bili u kontaktu sa Zavodom", objasnili su iz škole.

Noro virus se najčešće nalazi u hrani, a njegov najčešći put prenosa je putem neopranog voća i povrća.

Ovaj virus uzrokuje stomačni grip, odnosno gastroenteritis, prenosi B92.net.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana