Заев, Вучић: Поштовати војну опредијељеност

Срна
Заев, Вучић: Поштовати војну опредијељеност

Београд - Предсједник Србије Александар Вучић истакао је данас на састанку са македонским премијером Зораном Заевим да је Србија изабрала војну неутралност, а Македонија чланство у НАТО, али да је неопходно да свака земља поштује избор оне друге.

Вучић је рекао да Македонија у Србији има искреног пријатеља, чија се опредијељеност за добре односе и унапређење сарадње не доводи у питање, те исказао подршку Србије на европском путу, саопштено је из прес службе предсједника Србије.


Он је указао да је заједнички циљ и највећи интерес обје земље мир и стабилност у региону, као и то да је Србија отворена за све иницијативе које томе доприносе.

На састанку у Београду било је ријечи о развоју билатералних односа, ситуацији у региону и европском путу, који је опредјељење двије земље.

Вучић је посебно истакао потребу бољег инфраструктурног повезивања, као и повећања економске сарадње и трговинске размјене.

Заев је рекао да двије стране треба да искористе све могућности да трговинска размјена достигне милијарду евра.

Он је, с тим у вези, предложио поједностављивање царинских процедура на граничним прелазима, односно да царинска процедура обављена у једној земљи потом важи и у другој, што би смањило колоне и убрзало проток људи и робе.

Заев је предложио и заједнички наступ грађевинских компанија обје земље на трећем тржишту, али и њихову сарадњу на заједничким инфраструктурним пројектима, наводи се у саопштењу.

Он је изразио спремност за трансфер знања из области дигитализације, у којој Србија предњачи, као и искуства из процеса евроинтеграција.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана