Заборавила да пријави огрлицу од 11.500 евра

Срна
Foto: Pixabay

БЕОГРАД - На београдском аеродрому цариници су пронашли огрлицу вриједну готово 11.500 евра код једне путнице из Љубљане, која је као разлог за непријављивање ове драгоцјености навела "немирно слијетање авиона".

Путница је рекла да је због тога била расијана када је требала да се одлучи за одговарајући контролни пролаз, те да је тако практично "залутала" у зелени пролаз који је намијењен путницима који немају ништа да пријаве, саопштено је данас из Управе царина Србије.

Дежурни службеници су детаљно прегледали пртљаг и у њему затекли кутију брендираног накита "Бурато Ђојели" са пратећом документацијом - оригиналним сертификатом, као и папирима за враћање пореза издатим у Италији.

Пошто је кутија била празна, цариници су прегледали путницу и златну огрлицу затекли на њеном врату.

Против путнице, која је из Љубљане у Београд слетјела у петак, 16. априла, покренут је прекршајни поступак, а огрлица је привремено задржана до његовог окончања.

Путници имају право у Србију да унесу и вредније ствари, али морају да их пријаве и за њих плате увозне дажбине.

Роба чија вриједност не прелази 3.000 евра може бити оцарињена на самом прелазу уз јединствену стопу царине од 10 одсто, док се она вреднија царини у редовном царинском поступку.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана