За упад у Патријаршију добио 11 мјесеци затвора

Танјуг
За упад у Патријаршију добио 11 мјесеци затвора

БЕОГРАД- Апелациони суд у Београду правоснажно је осудио на јединствену казну од 11 мјесеци затвора Бранка Лучића, јер је прошле године у јулу, држећи пиштољ у руци, противправно лишио слободе благајника и књиговођу у Српској патријаршији у Београду, тражећи од њих 200.000 евра "за Косово и Црну Гору".

Овом одлуком потврђена је пресуда Вишег суда у Београду од 18. маја којом је Лучић због кривичног дјела противправно лишење слободе у стицају са кривичним дјелом недозвољена производња, држање, ношење и промет оружја и експлозивних материја осуђен на јединствену казну затвора од 11 мјесеци и мјеру безбједности - одузимање пиштоља и седам метака.

Лучић је био оптужен за изнуду, али је по налажењу Апелационог суда првостепени суд правилно измијенио правну квалификацију кривичног дјела.

Он је осуђен јер је 3. јула 2019. године у просторијама зграде Српске патријаршије противправно ограничио слободу кретања књиговође М.Ј. и благајника Р.М.

Прво је Р.М. рекао да га шаље епископ да се њему (Р.М.) обрати за помоћ јер су четири епископа и 70 високих официра у војсци и полицији организовали да се сачувају Косово и Црна Гора и светиње.

- Ви мени морате да дате 200.000 евра да им однесем новац - рекао је Лучић, након чега је Р.М. окривљеног питао о ком епископу се ради, напомињући да они у готовини не држе толики новац, али му је Лучић одговорио да новац спреми или да позову полицију да га изведе.

Након што је Р.М. узео торбу и кренуо да излази из канцеларије, Лучић је из торбице коју је носио преко рамена извадио пиштољ са седам метака, које је неовлашћено носио, стао испред врата канцеларије са унутрашње стране, не дозволивши оштећенима да изађу, при чему је пиштољ сво вријеме држао у руци.

Убрзо су друга лица која су била у Патријаршији позвала полицију која га је ухапсила.

Апелациони суд је, као и Виши суд, закључио да је Лучићева обрана била потпуно убједљива и да се ради "о заиста правом и искреном вјернику који стога има специфичан и у наше време риједак систем вриједности и коме сметају појаве корупције у Србији и чије су побуде и критичног дана, а и прије тога док је своје вријеме посвећивао у Храму Светог Саве, биле чисте и сасвим нематеријалне".

Окривљени је, према ставу судова, доказао да је покушао да укаже на за њега неподношљиво поступање са добротворним прилозима за српски народ у енклавама Косова и Метохије.

- Услијед свега тога у згради Српске патријаршије 3. јула 2019. године његова намјера није била да прибави себи противправну имовинску корист, што је потпуно супротно његовој личности, нити да такву корист прибави било коме другом - сматрају судови.

У пресуди се подсјећа да су оштећени и свједоци потпуно сагласни да је Лучић тражио новац у износу од 200.000 евра за Косово и Црну Гору како би исти тамо и однио, да нису осјетили било какву пријетњу, опасност или страх већ да су се осјећали непријатно.

Потврдили су да ни једног тренутка пиштољ није био уперен у њих, нити им је тим пиштољем пријетио.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана