Za upad u Patrijaršiju dobio 11 mjeseci zatvora

Tanjug
Za upad u Patrijaršiju dobio 11 mjeseci zatvora

BEOGRAD- Apelacioni sud u Beogradu pravosnažno je osudio na jedinstvenu kaznu od 11 mjeseci zatvora Branka Lučića, jer je prošle godine u julu, držeći pištolj u ruci, protivpravno lišio slobode blagajnika i knjigovođu u Srpskoj patrijaršiji u Beogradu, tražeći od njih 200.000 evra "za Kosovo i Crnu Goru".

Ovom odlukom potvrđena je presuda Višeg suda u Beogradu od 18. maja kojom je Lučić zbog krivičnog djela protivpravno lišenje slobode u sticaju sa krivičnim djelom nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora od 11 mjeseci i mjeru bezbjednosti - oduzimanje pištolja i sedam metaka.

Lučić je bio optužen za iznudu, ali je po nalaženju Apelacionog suda prvostepeni sud pravilno izmijenio pravnu kvalifikaciju krivičnog djela.

On je osuđen jer je 3. jula 2019. godine u prostorijama zgrade Srpske patrijaršije protivpravno ograničio slobodu kretanja knjigovođe M.J. i blagajnika R.M.

Prvo je R.M. rekao da ga šalje episkop da se njemu (R.M.) obrati za pomoć jer su četiri episkopa i 70 visokih oficira u vojsci i policiji organizovali da se sačuvaju Kosovo i Crna Gora i svetinje.

- Vi meni morate da date 200.000 evra da im odnesem novac - rekao je Lučić, nakon čega je R.M. okrivljenog pitao o kom episkopu se radi, napominjući da oni u gotovini ne drže toliki novac, ali mu je Lučić odgovorio da novac spremi ili da pozovu policiju da ga izvede.

Nakon što je R.M. uzeo torbu i krenuo da izlazi iz kancelarije, Lučić je iz torbice koju je nosio preko ramena izvadio pištolj sa sedam metaka, koje je neovlašćeno nosio, stao ispred vrata kancelarije sa unutrašnje strane, ne dozvolivši oštećenima da izađu, pri čemu je pištolj svo vrijeme držao u ruci.

Ubrzo su druga lica koja su bila u Patrijaršiji pozvala policiju koja ga je uhapsila.

Apelacioni sud je, kao i Viši sud, zaključio da je Lučićeva obrana bila potpuno ubjedljiva i da se radi "o zaista pravom i iskrenom vjerniku koji stoga ima specifičan i u naše vreme rijedak sistem vrijednosti i kome smetaju pojave korupcije u Srbiji i čije su pobude i kritičnog dana, a i prije toga dok je svoje vrijeme posvećivao u Hramu Svetog Save, bile čiste i sasvim nematerijalne".

Okrivljeni je, prema stavu sudova, dokazao da je pokušao da ukaže na za njega nepodnošljivo postupanje sa dobrotvornim prilozima za srpski narod u enklavama Kosova i Metohije.

- Uslijed svega toga u zgradi Srpske patrijaršije 3. jula 2019. godine njegova namjera nije bila da pribavi sebi protivpravnu imovinsku korist, što je potpuno suprotno njegovoj ličnosti, niti da takvu korist pribavi bilo kome drugom - smatraju sudovi.

U presudi se podsjeća da su oštećeni i svjedoci potpuno saglasni da je Lučić tražio novac u iznosu od 200.000 evra za Kosovo i Crnu Goru kako bi isti tamo i odnio, da nisu osjetili bilo kakvu prijetnju, opasnost ili strah već da su se osjećali neprijatno.

Potvrdili su da ni jednog trenutka pištolj nije bio uperen u njih, niti im je tim pištoljem prijetio.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana