За пензију радила 33 године, сада не може да је подигне

Танјуг
За пензију радила 33 године, сада не може да је подигне

ГРАЧАНИЦА  - Одлука такозване косовске централне банке да укине динарски промет на Косову и Метохији највише је погодила пензионере и кориснике социјалних давања из буџета Републике Србије, који наводе да им егзистенција зависи искључиво од динарских примања.

Самохрана мајка и пензионерка Љиљана Кучај, која у Грачаници у недовршеној кући живи са ћерком и четворогодишњом унуком, једна је од многих чија је егзистенција, усљед одлуке Централне банке у Приштини о забрани динара, доведена у питање.

-Примила сам пре месец дана пензију, ето то развучем. Мало ћерка помогне, мало ја, за дете мора да буде. Уопште се не исплати да се иде по пензију (у централну Србију), треба дати за пут, тако да не знам како ћемо - рекла је за Танјуг пензионерка Љиљана Кучај.

Додаје да јој није циљ да тражи од некога милостињу, већ да јој се само омогући да оствари право на оно што је кроз 33 године радног стажа заслужила.

-За ту пензију сам радила. Имам 33 године стажа. У пензију сам отишла са 13.400 динара, сад се пензија повећала скоро дупло, али то ништа не вреди кад не може да се подигне - каже Љиљана.

Љиљанина ћерка Сузана, дипломирани васпитач, без сталног је запослења, једини извор прихода јој је социјална помоћ коју не може да подигне у Грачаници. Каже да  динара одавно нема и да само она зна како преживљава са својом четворогодишњом ћерком.

-Крпимо се од оног што сам некако успела да сачувам од ранијих помоћи. Колико ту може да се сачува, само ја знам. Све кошта, све је и поскупело а дете расте и тражи своје - каже Сузана.

Такозвана косовска централна банка донijела је уредбу којом се од 1. фебруара забрањује употреба динара на КиМ, а Приштина је у два наврата, без икаквог образложења, забранила транспорт динара за исплату зарада, пензија, социјалних и других давања, до трезора који се налази у Лепосавићу.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана