Za penziju radila 33 godine, sada ne može da je podigne

Tanjug
Za penziju radila 33 godine, sada ne može da je podigne

GRAČANICA  - Odluka takozvane kosovske centralne banke da ukine dinarski promet na Kosovu i Metohiji najviše je pogodila penzionere i korisnike socijalnih davanja iz budžeta Republike Srbije, koji navode da im egzistencija zavisi isključivo od dinarskih primanja.

Samohrana majka i penzionerka Ljiljana Kučaj, koja u Gračanici u nedovršenoj kući živi sa ćerkom i četvorogodišnjom unukom, jedna je od mnogih čija je egzistencija, usljed odluke Centralne banke u Prištini o zabrani dinara, dovedena u pitanje.

-Primila sam pre mesec dana penziju, eto to razvučem. Malo ćerka pomogne, malo ja, za dete mora da bude. Uopšte se ne isplati da se ide po penziju (u centralnu Srbiju), treba dati za put, tako da ne znam kako ćemo - rekla je za Tanjug penzionerka Ljiljana Kučaj.

Dodaje da joj nije cilj da traži od nekoga milostinju, već da joj se samo omogući da ostvari pravo na ono što je kroz 33 godine radnog staža zaslužila.

-Za tu penziju sam radila. Imam 33 godine staža. U penziju sam otišla sa 13.400 dinara, sad se penzija povećala skoro duplo, ali to ništa ne vredi kad ne može da se podigne - kaže Ljiljana.

Ljiljanina ćerka Suzana, diplomirani vaspitač, bez stalnog je zaposlenja, jedini izvor prihoda joj je socijalna pomoć koju ne može da podigne u Gračanici. Kaže da  dinara odavno nema i da samo ona zna kako preživljava sa svojom četvorogodišnjom ćerkom.

-Krpimo se od onog što sam nekako uspela da sačuvam od ranijih pomoći. Koliko tu može da se sačuva, samo ja znam. Sve košta, sve je i poskupelo a dete raste i traži svoje - kaže Suzana.

Takozvana kosovska centralna banka donijela je uredbu kojom se od 1. februara zabranjuje upotreba dinara na KiM, a Priština je u dva navrata, bez ikakvog obrazloženja, zabranila transport dinara za isplatu zarada, penzija, socijalnih i drugih davanja, do trezora koji se nalazi u Leposaviću.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana