За оптужене у афери "индекс" 61 година затвора

Срна
За оптужене у афери "индекс" 61 година затвора

БЕОГРАД - Виши суд у Смедереву осудио је на укупно 61 годину затвора 16 оптужених за продају диплома и испита на Правном факултету у Крагујевцу, јавио је РТС.

Ријеч је о првостепеној пресуди изреченој у поступку против 27 оптужених, од којих је 12 професора, у афери "Индекс", након више од десет година суђења.

Четворо оптужених је ослобођено кривице, а о осталима ће бити одлучивано у посебном поступку.

На највишу казну затвора, од осам година затвора, осуђен је Свето Пурић, Драгана Петровић на седам година, Саша Јовановић и Драган Мрдаловић на по шест, Емилија Станковић на пет, Божан Влашковић на четири.

Иван Чукаловић добио је двије године затвора, Зоран Симић пет, Милена Петровић три, као и Срђан Ђорђевић и Ненад Ђурђевић.

Оливера Којић осуђена је на двије године, Андрија Томовић на три, Радоје Бркић на двије, као и Миодраг Мицовић, а Јасмина Нектаријевић осуђена је на шест мјесеци кућног затвора.

Више јавно тужилаштво у Смедереву тражило је око 120 година затвора за 27 оптужених.

Првобитном оптужницом, из 2007. године, било је обухваћено 89 особа за 122 кривична дјела, али су због дужине поступка, многи предмети застарјели.

Професори, студенти и особље крагујевачког, нишког и београдског Правног факултета оптужени су за злоупотребу службеног положаја и фалсификовање будући да се појавио снимак признања једне студенткиње о давању и примању мита.

Према оптужници, положени испит коштао је од 500 до 1.000 евра, а диплома од 12.000 до 16.000 евра.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана