Za optužene u aferi "indeks" 61 godina zatvora

Srna
Za optužene u aferi "indeks" 61 godina zatvora

BEOGRAD - Viši sud u Smederevu osudio je na ukupno 61 godinu zatvora 16 optuženih za prodaju diploma i ispita na Pravnom fakultetu u Kragujevcu, javio je RTS.

Riječ je o prvostepenoj presudi izrečenoj u postupku protiv 27 optuženih, od kojih je 12 profesora, u aferi "Indeks", nakon više od deset godina suđenja.

Četvoro optuženih je oslobođeno krivice, a o ostalima će biti odlučivano u posebnom postupku.

Na najvišu kaznu zatvora, od osam godina zatvora, osuđen je Sveto Purić, Dragana Petrović na sedam godina, Saša Jovanović i Dragan Mrdalović na po šest, Emilija Stanković na pet, Božan Vlašković na četiri.

Ivan Čukalović dobio je dvije godine zatvora, Zoran Simić pet, Milena Petrović tri, kao i Srđan Đorđević i Nenad Đurđević.

Olivera Kojić osuđena je na dvije godine, Andrija Tomović na tri, Radoje Brkić na dvije, kao i Miodrag Micović, a Jasmina Nektarijević osuđena je na šest mjeseci kućnog zatvora.

Više javno tužilaštvo u Smederevu tražilo je oko 120 godina zatvora za 27 optuženih.

Prvobitnom optužnicom, iz 2007. godine, bilo je obuhvaćeno 89 osoba za 122 krivična djela, ali su zbog dužine postupka, mnogi predmeti zastarjeli.

Profesori, studenti i osoblje kragujevačkog, niškog i beogradskog Pravnog fakulteta optuženi su za zloupotrebu službenog položaja i falsifikovanje budući da se pojavio snimak priznanja jedne studentkinje o davanju i primanju mita.

Prema optužnici, položeni ispit koštao je od 500 do 1.000 evra, a diploma od 12.000 do 16.000 evra.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana