Вулин: У септембру заједничка вјежба руских и српских специјалаца

Срна
Вулин: У септембру заједничка вјежба руских и српских специјалаца

БЕОГРАД - Министар унутрашњих послова Србије Александар Вулин изјавио је да ће заједничке антитерористичке вјежбе елитних специјалних јединица Србије /Жандармерије и САЈ/ и Русије /Росгвардије/ у септембру бити одржане у Србији и да једни од других имају много тога да науче.

Он је изразио наду да ће том приликом Србију посјетити и командант Росгвардије Виктор Золотов.

“Можемо много да научимо од Русије, али и они имају шта да науче од нас. Захвалан сам што су домаћини одмах прихватили ту иницијативу”, рекао је за “Спутњик” Вулин, који данас завршава дводневну посјету Москви.

Вулин је навео да је договорен и наставак других различитих обука, као и покретање нових обука, посебно из области сајбер безбједности, гдје је Русија једна од најразвијенијих земаља на свијету, док Србија у тој сфери не зна довољно.

“Зато то морамо брзо да променимо. Са руским пријатељима и савезницима то ћемо радити много брже”, рекао је Вулин.

Он је рекао да је Србија заинтересована и за набавку руске опреме и технике за српску полицију, али није желио да открије о чему је конректно ријеч.

Вулин, који је имао низ важних састанака са високим руским званичницима из области безбједности, нагласио је да Београд и Москва веома интензивно размјењују информације.

“Русија је једна од земаља са којом преко жИнтерполаж разменимо највише различитих оперативних информација. Разговарали смо о носиоцима организованог криминала који врше кривично дело на територији наше две земље, а држављани су Русије или Србије. Разговарали смо о борби против тероризма, јер у модерном свету није питање да ли ће се десити терористички напад, већ када ће се десити”, нагласио је Вулин.

Он је навео да двије земље посебно забрињава велики број повратника са сиријског ратишта и указао на велику опасност која долази од повратка исламских фундаменталиста који су се борили за “Исламску државу” на простор Косова и Метохије, с обзиром на то да тамо “држава Србија не може да их контролише, а нико други изгледа ни не жели”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана