Vulin: U septembru zajednička vježba ruskih i srpskih specijalaca

Srna
Vulin: U septembru zajednička vježba ruskih i srpskih specijalaca

BEOGRAD - Ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin izjavio je da će zajedničke antiterorističke vježbe elitnih specijalnih jedinica Srbije /Žandarmerije i SAJ/ i Rusije /Rosgvardije/ u septembru biti održane u Srbiji i da jedni od drugih imaju mnogo toga da nauče.

On je izrazio nadu da će tom prilikom Srbiju posjetiti i komandant Rosgvardije Viktor Zolotov.

“Možemo mnogo da naučimo od Rusije, ali i oni imaju šta da nauče od nas. Zahvalan sam što su domaćini odmah prihvatili tu inicijativu”, rekao je za “Sputnjik” Vulin, koji danas završava dvodnevnu posjetu Moskvi.

Vulin je naveo da je dogovoren i nastavak drugih različitih obuka, kao i pokretanje novih obuka, posebno iz oblasti sajber bezbjednosti, gdje je Rusija jedna od najrazvijenijih zemalja na svijetu, dok Srbija u toj sferi ne zna dovoljno.

“Zato to moramo brzo da promenimo. Sa ruskim prijateljima i saveznicima to ćemo raditi mnogo brže”, rekao je Vulin.

On je rekao da je Srbija zainteresovana i za nabavku ruske opreme i tehnike za srpsku policiju, ali nije želio da otkrije o čemu je konrektno riječ.

Vulin, koji je imao niz važnih sastanaka sa visokim ruskim zvaničnicima iz oblasti bezbjednosti, naglasio je da Beograd i Moskva veoma intenzivno razmjenjuju informacije.

“Rusija je jedna od zemalja sa kojom preko žInterpolaž razmenimo najviše različitih operativnih informacija. Razgovarali smo o nosiocima organizovanog kriminala koji vrše krivično delo na teritoriji naše dve zemlje, a državljani su Rusije ili Srbije. Razgovarali smo o borbi protiv terorizma, jer u modernom svetu nije pitanje da li će se desiti teroristički napad, već kada će se desiti”, naglasio je Vulin.

On je naveo da dvije zemlje posebno zabrinjava veliki broj povratnika sa sirijskog ratišta i ukazao na veliku opasnost koja dolazi od povratka islamskih fundamentalista koji su se borili za “Islamsku državu” na prostor Kosova i Metohije, s obzirom na to da tamo “država Srbija ne može da ih kontroliše, a niko drugi izgleda ni ne želi”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana