Вулин: Србија је демократска и успјешна упркос 5. октобру

Танјуг
Вулин: Србија је демократска и успјешна упркос 5. октобру

БЕОГРАД - Министар унутрашњих послова и лидер Покрета социјалиста Александар Вулин изјавио је данас, поводом обиљежавања 5. октобра, да Србија више никада не смије да допусти да јој странци насиљем и новцем одређују власт и воде политику.

"Пре 22 године обавештајне службе земаља НАТО пакта организовале су и повеле државни удар. доктрина обојене револуције тада испробане у Београду и до данас унесрећује земље и народе. Огромним новцем, лажима и насиљем 5. октобра 2000. године срушен је уставни поредак СРЈ и Србије. Избори се нису одржали и завршили, а изборна документација је спаљена и уништена како би се сакрили прави резултати народне воље. Оно што нису успели НАТО бомбардери успела је српска НАТО пешадија", рекао је Вулин.

Како је саопштио Покрет социјалиста, тада је започета "пллачкашка приватизација, стотине хиљада људи су остали без имовине и хлеба, политички прогон неистомишљеника је постао свакодневна пракса, војска је сведена на ниво невладине организације, док су најистакнутији ратни команданти и политички представници борбе за очување Косова и Метохије у Србији изручени Хагу, а шиптарски терористи су пуштени на слободу".

"Започела је влада жутог олоша и амбасадора. Србија више никада не сме да допусти да јој странци насиљем и новцем одређују власт и воде политику. Србија је данас демократска, слободна, успешна и часна земља, упркос 5. октобру, никако захваљујући 5. октобру", изјавио је министар унутрашњих послова Србије и председник Покрета социјалиста Александар Вулин поводом навршавања 22 године од, како каже, петооктобарског пуча.

Потпредсједница владе и чланица Предсједништва СНС Зорана Михајловић изјавила је данас да су грађанке и грађани Србије 5. октобра 2000. године одбранили изборну вољу и поразили мрачну политику која је земљу изоловала од целог света, водила у ратове и економски уништила.

„Деведесете године прошлог века су најмрачнија страница у модерној историји Србије због катастрофалне политике која је земљу увела у неколико ратова, санкције и међународну изолацију, уз репресивно опхођење према сопственим грађанима. Уместо уништавања будућности Србије, грађани и грађанке су одбацили ту политику и определили се за отварање према свету, европске интеграције, за развој, демократију, поштовање људских права. Поносна сам на то што сам, као и стотине хиљада других људи, била тог дана на протесту испред Скупштине Србије, јер истински верујем у промене режима који не раде у интересу државе и њеног друштва“, рекла је она.

Михајловић је навела да је свесна сам да, после промене власти 5. октобра, Србија није достигла све чему су тежили њени грађани, што не умањује значај тог дана, али опомиње да је пред пуно посла и борбе за просперитетнију Србију, уз поштовање права свих у времену које следи.

Потпредседница владе је рекла да се Србија 5. октобра 2000. године определила за то да постане део европске породице народа и да за Србију нема другог пута осим чланства у ЕУ, саопштила је прес служба потпредседнице владе.

„Србији је место на Западу и чланство у ЕУ је наш стратешки циљ. И да хоћемо, не можемо у друге делове света, јер припадамо Европи, и веома је важно да у ситуацији када је свет на корак од светског сукоба будемо јасни и да покажемо да за Србију нема трећег пута осим чланства у ЕУ“,

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана