Vulin: Srbija je demokratska i uspješna uprkos 5. oktobru

Tanjug
Vulin: Srbija je demokratska i uspješna uprkos 5. oktobru

BEOGRAD - Ministar unutrašnjih poslova i lider Pokreta socijalista Aleksandar Vulin izjavio je danas, povodom obilježavanja 5. oktobra, da Srbija više nikada ne smije da dopusti da joj stranci nasiljem i novcem određuju vlast i vode politiku.

"Pre 22 godine obaveštajne službe zemalja NATO pakta organizovale su i povele državni udar. doktrina obojene revolucije tada isprobane u Beogradu i do danas unesrećuje zemlje i narode. Ogromnim novcem, lažima i nasiljem 5. oktobra 2000. godine srušen je ustavni poredak SRJ i Srbije. Izbori se nisu održali i završili, a izborna dokumentacija je spaljena i uništena kako bi se sakrili pravi rezultati narodne volje. Ono što nisu uspeli NATO bombarderi uspela je srpska NATO pešadija", rekao je Vulin.

Kako je saopštio Pokret socijalista, tada je započeta "pllačkaška privatizacija, stotine hiljada ljudi su ostali bez imovine i hleba, politički progon neistomišljenika je postao svakodnevna praksa, vojska je svedena na nivo nevladine organizacije, dok su najistaknutiji ratni komandanti i politički predstavnici borbe za očuvanje Kosova i Metohije u Srbiji izručeni Hagu, a šiptarski teroristi su pušteni na slobodu".

"Započela je vlada žutog ološa i ambasadora. Srbija više nikada ne sme da dopusti da joj stranci nasiljem i novcem određuju vlast i vode politiku. Srbija je danas demokratska, slobodna, uspešna i časna zemlja, uprkos 5. oktobru, nikako zahvaljujući 5. oktobru", izjavio je ministar unutrašnjih poslova Srbije i predsednik Pokreta socijalista Aleksandar Vulin povodom navršavanja 22 godine od, kako kaže, petooktobarskog puča.

Potpredsjednica vlade i članica Predsjedništva SNS Zorana Mihajlović izjavila je danas da su građanke i građani Srbije 5. oktobra 2000. godine odbranili izbornu volju i porazili mračnu politiku koja je zemlju izolovala od celog sveta, vodila u ratove i ekonomski uništila.

„Devedesete godine prošlog veka su najmračnija stranica u modernoj istoriji Srbije zbog katastrofalne politike koja je zemlju uvela u nekoliko ratova, sankcije i međunarodnu izolaciju, uz represivno ophođenje prema sopstvenim građanima. Umesto uništavanja budućnosti Srbije, građani i građanke su odbacili tu politiku i opredelili se za otvaranje prema svetu, evropske integracije, za razvoj, demokratiju, poštovanje ljudskih prava. Ponosna sam na to što sam, kao i stotine hiljada drugih ljudi, bila tog dana na protestu ispred Skupštine Srbije, jer istinski verujem u promene režima koji ne rade u interesu države i njenog društva“, rekla je ona.

Mihajlović je navela da je svesna sam da, posle promene vlasti 5. oktobra, Srbija nije dostigla sve čemu su težili njeni građani, što ne umanjuje značaj tog dana, ali opominje da je pred puno posla i borbe za prosperitetniju Srbiju, uz poštovanje prava svih u vremenu koje sledi.

Potpredsednica vlade je rekla da se Srbija 5. oktobra 2000. godine opredelila za to da postane deo evropske porodice naroda i da za Srbiju nema drugog puta osim članstva u EU, saopštila je pres služba potpredsednice vlade.

„Srbiji je mesto na Zapadu i članstvo u EU je naš strateški cilj. I da hoćemo, ne možemo u druge delove sveta, jer pripadamo Evropi, i veoma je važno da u situaciji kada je svet na korak od svetskog sukoba budemo jasni i da pokažemo da za Srbiju nema trećeg puta osim članstva u EU“,

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana