Вулин: Срби на КиМ нису сами

Танјуг
Foto: Танјуг

БЕОГРАД - Министар унутрашњих послова Србије Александар Вулин критикујући и ЕУ и међународну заједницу због ћутања на оно што се дешава на сјеверу КиМ, упутио је упозорење -" Немојте насиљем да се обрачунавате са Србима на КиМ, они нису сами".

Вулин је, за Танјуг ТВ, рекао да су наоружане јединице из Приштине веома опасне у односу на ненаоружане људе.

„Дошли су са дугим цевима, снајперима, аутоматским наоружањем, а дочекали су их голоруки Срби. Веома је опасно. Није ствар у томе ко има дужу цев, већ хоће ли неко да изгуби главу због глупости Аљбина Куртија који жели да добије глас више“, истакао је он.

Упитао је о каквом реципроцитету је ријеч на који се Курти позива, одговорио је да не зна јер Косово, каже, није држава.

„Када се будемо сретали у УН моћи ћемо да разговарамо о реципроцитету“, објаснио је Вулин додајући да је Курти најнеодговорнији политичар којег су изњедрили Албанци на КиМ. Уједно је казао да има питање за ЕУ: „Важи ли ваша реч нешто?“.

„Када нешто потпишете важи ли то нешто? Ако не важи кажите нам да се не замајавамо и не идемо у Брисел“, истако је он.

Упитан које је онда рјешење, рекао је да је рјешење само у разговорима, и да ЕУ треба да изврши притисак на Приштину, и докаже да им ријеч вриједи.

„Ако ЕУ не може да натера Приштину да спроводи Бриселски споразум онда не вреди ништа“, подвукао је даље.

На позиве упућене објема странама Вулин је казао да Србија нема специјалне јединице на сјеверу Косова, па да их повлачи.

Такође је указао на то да Еулекс и Кфор бјеже од своје одговорности да успоставе владавину права на простору који им је повјерен Резолуцијом УН 1244.

„Играти се оружјем на северу је јако опасно и веома неодоговорно. Асистирају им ЕУ и део међународне заједнице. Све што се деси на КиМ одрази се на све нас“,истакао је он.

Вулин је, поводом његове посјете жандармерији у Краљеву, казао да она нема посебна задужења, да Србија неће да плаши никога, нити да изазива сукобе, али да је његов посао да види како дише свака јединица, па и та у Краљеву.

„Обишао сам ту јединицу и знам да су спремни да испуне свако наређење председника. Упозоравам све на КиМ да никада и нипошто не посегну за насиљем над српским становништвом. Немојте то покушати никада. Упозоравам немојте насиљем да се обрачунавате са Србима на КиМ, они нису сами“, рекао је он.

Вулин је казао да се плаши страха Приштине, јер уплашени човјек може да уради свашта што неко рационалан не би.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана