Vulin: Srbi na KiM nisu sami

Tanjug
Foto: Tanjug

BEOGRAD - Ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin kritikujući i EU i međunarodnu zajednicu zbog ćutanja na ono što se dešava na sjeveru KiM, uputio je upozorenje -" Nemojte nasiljem da se obračunavate sa Srbima na KiM, oni nisu sami".

Vulin je, za Tanjug TV, rekao da su naoružane jedinice iz Prištine veoma opasne u odnosu na nenaoružane ljude.

„Došli su sa dugim cevima, snajperima, automatskim naoružanjem, a dočekali su ih goloruki Srbi. Veoma je opasno. Nije stvar u tome ko ima dužu cev, već hoće li neko da izgubi glavu zbog gluposti Aljbina Kurtija koji želi da dobije glas više“, istakao je on.

Upitao je o kakvom reciprocitetu je riječ na koji se Kurti poziva, odgovorio je da ne zna jer Kosovo, kaže, nije država.

„Kada se budemo sretali u UN moći ćemo da razgovaramo o reciprocitetu“, objasnio je Vulin dodajući da je Kurti najneodgovorniji političar kojeg su iznjedrili Albanci na KiM. Ujedno je kazao da ima pitanje za EU: „Važi li vaša reč nešto?“.

„Kada nešto potpišete važi li to nešto? Ako ne važi kažite nam da se ne zamajavamo i ne idemo u Brisel“, istako je on.

Upitan koje je onda rješenje, rekao je da je rješenje samo u razgovorima, i da EU treba da izvrši pritisak na Prištinu, i dokaže da im riječ vrijedi.

„Ako EU ne može da natera Prištinu da sprovodi Briselski sporazum onda ne vredi ništa“, podvukao je dalje.

Na pozive upućene objema stranama Vulin je kazao da Srbija nema specijalne jedinice na sjeveru Kosova, pa da ih povlači.

Takođe je ukazao na to da Euleks i Kfor bježe od svoje odgovornosti da uspostave vladavinu prava na prostoru koji im je povjeren Rezolucijom UN 1244.

„Igrati se oružjem na severu je jako opasno i veoma neodogovorno. Asistiraju im EU i deo međunarodne zajednice. Sve što se desi na KiM odrazi se na sve nas“,istakao je on.

Vulin je, povodom njegove posjete žandarmeriji u Kraljevu, kazao da ona nema posebna zaduženja, da Srbija neće da plaši nikoga, niti da izaziva sukobe, ali da je njegov posao da vidi kako diše svaka jedinica, pa i ta u Kraljevu.

„Obišao sam tu jedinicu i znam da su spremni da ispune svako naređenje predsednika. Upozoravam sve na KiM da nikada i nipošto ne posegnu za nasiljem nad srpskim stanovništvom. Nemojte to pokušati nikada. Upozoravam nemojte nasiljem da se obračunavate sa Srbima na KiM, oni nisu sami“, rekao je on.

Vulin je kazao da se plaši straha Prištine, jer uplašeni čovjek može da uradi svašta što neko racionalan ne bi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana