Вулин: Пленковић није показао саучешће у Вариводама

Срна
Вулин: Пленковић није показао саучешће у Вариводама

БЕОГРАД - Министар одбране Србије Александар Вулин рекао је данас да хрватски премијер Андреј Пленковић на комеморацији српским цивилима у Вариводама није показао саучешће, јер да јесте изговорио би имена убица и казне на које су осуђени.

"У Вариводама, Пленковић је још једном заштитио злочинце приказујући злочин над Србима као појединачни чин, а не политику геноцида, која је из Хрватске протерала пола милиона Срба рођених у Хрватској", рекао је Вулин, коментаришући изјаву Андреја Пленковића на комеморативном скупу у Вариводама.

Он је навео да је у Вариводама Пленковић пред гробовима побијених српских стараца поновио да су Срби рођени у Хрватској агресори на Хрватску, саопштено је из Министарства одбране Србије.

"Реченица Пленковића да Срби морају признати да су се побунили против легално изабране власти је изговарана и 1941, и тада је, након што се отцепио од Југославије, не питајући Србе, поглавник Павелић владао Хрватском, а Срби су убијани и протеривани. Разлике између 1991. и 1941. су само календарске, узроци и поводи почетка грађанског рата у Хрватској су били исти, усташе", нагласио је Вулин.

Он је оцијенио да је штета што се потпредсједник Владе Хрватске из редова српског народа Борис Милошевић "није сетио" да нешто каже у одбрану свог народа и да затражи одговорност за злочине без правдања Хрватске протоком времена.

Вулин је указао да Милошевић, "послушан и тих као на прослави жОлујеж", и није могао тако нешто да изговори.

"На гробове убијених српских мученика не долази се да се запали свећа у бојама хрватске заставе, већ са покајањем, признањем злочина и са именима и правоснажним вишедеценијским казнама за усташке злочинце. Искреност помирења о којем говори Пленковић мери се казнама. А казни за злочинце из Варивода и жОлујеж нема", напомиње Вулин.

Припадници хрватске војске и полиције извршили су 28. септембра 1995. године у селу Вариводе, око 30 километара југозападно од Книна, ратни злочин над српским цивилима.

Хрватски војници ушли су у село готово два мјесеца након злочиначке хрватске војно-полицијске акције "Олуја", у којој је из тих крајева протјерано српско становништво, и убили деветоро преосталих српских стараца, међу којима три жене.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана