Vulin: Plenković nije pokazao saučešće u Varivodama

Srna
Vulin: Plenković nije pokazao saučešće u Varivodama

BEOGRAD - Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin rekao je danas da hrvatski premijer Andrej Plenković na komemoraciji srpskim civilima u Varivodama nije pokazao saučešće, jer da jeste izgovorio bi imena ubica i kazne na koje su osuđeni.

"U Varivodama, Plenković je još jednom zaštitio zločince prikazujući zločin nad Srbima kao pojedinačni čin, a ne politiku genocida, koja je iz Hrvatske proterala pola miliona Srba rođenih u Hrvatskoj", rekao je Vulin, komentarišući izjavu Andreja Plenkovića na komemorativnom skupu u Varivodama.

On je naveo da je u Varivodama Plenković pred grobovima pobijenih srpskih staraca ponovio da su Srbi rođeni u Hrvatskoj agresori na Hrvatsku, saopšteno je iz Ministarstva odbrane Srbije.

"Rečenica Plenkovića da Srbi moraju priznati da su se pobunili protiv legalno izabrane vlasti je izgovarana i 1941, i tada je, nakon što se otcepio od Jugoslavije, ne pitajući Srbe, poglavnik Pavelić vladao Hrvatskom, a Srbi su ubijani i proterivani. Razlike između 1991. i 1941. su samo kalendarske, uzroci i povodi početka građanskog rata u Hrvatskoj su bili isti, ustaše", naglasio je Vulin.

On je ocijenio da je šteta što se potpredsjednik Vlade Hrvatske iz redova srpskog naroda Boris Milošević "nije setio" da nešto kaže u odbranu svog naroda i da zatraži odgovornost za zločine bez pravdanja Hrvatske protokom vremena.

Vulin je ukazao da Milošević, "poslušan i tih kao na proslavi žOlujež", i nije mogao tako nešto da izgovori.

"Na grobove ubijenih srpskih mučenika ne dolazi se da se zapali sveća u bojama hrvatske zastave, već sa pokajanjem, priznanjem zločina i sa imenima i pravosnažnim višedecenijskim kaznama za ustaške zločince. Iskrenost pomirenja o kojem govori Plenković meri se kaznama. A kazni za zločince iz Varivoda i žOlujež nema", napominje Vulin.

Pripadnici hrvatske vojske i policije izvršili su 28. septembra 1995. godine u selu Varivode, oko 30 kilometara jugozapadno od Knina, ratni zločin nad srpskim civilima.

Hrvatski vojnici ušli su u selo gotovo dva mjeseca nakon zločinačke hrvatske vojno-policijske akcije "Oluja", u kojoj je iz tih krajeva protjerano srpsko stanovništvo, i ubili devetoro preostalih srpskih staraca, među kojima tri žene.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana