Вучковић: Мач у руци Стефана Немање симболизује стварање државе

Танјуг
Foto: Танјуг/Сава Радовановић

БЕОГРАД- Подизањем споменика Стефану Немањи схватамо величину и значај наше државе, каже директорка Завода за заштиту споменика културе Београда Оливера Вучковић, додајући да смо запостављали национални идентитет, а да би се многе државе поносиле да су постојале у 13. вијеку.

Вучковић је за ТВ К1 навела да подигнут мач у руци Стефана Немање симболизује стварање државе.

"Као историчар, морам да кажем да смо запостављали национални идентитет. Добијањем споменика Стефану Немањи схватамо величину, значај наше државе. Многе државе би се поносиле да су имале државу која је постојала крајем 12, у 13. веку, са Стефаном Првовенчаним", навела је она.

Сигурна је, каже, да ће споменик временом завољети и они који су сада против њега.

"Вајар Александар Рукавишњиков је рекао да је заволео споменик и српски народ и да се нада да ће српски народ заволети споменик. Дајмо му времена", рекла је Вучковић и додала да је споменик за сада само споменик у јавном простору, а временска дистанца ће показати да ли ће постати споменик културе.

Она је указала да је Нови Београд некада био "спаваоница", да је архитектура критикована, а да данас у свим енциклопедијама важи за добар пример бруталистичке архитектуре.

Град Београд, како је рекла, сада има комисију која ради на томе да се утврде локације гдје ће убудуће моћи да се поставе споменици.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана