Vučković: Mač u ruci Stefana Nemanje simbolizuje stvaranje države

Tanjug
Foto: Tanjug/Sava Radovanović

BEOGRAD- Podizanjem spomenika Stefanu Nemanji shvatamo veličinu i značaj naše države, kaže direktorka Zavoda za zaštitu spomenika kulture Beograda Olivera Vučković, dodajući da smo zapostavljali nacionalni identitet, a da bi se mnoge države ponosile da su postojale u 13. vijeku.

Vučković je za TV K1 navela da podignut mač u ruci Stefana Nemanje simbolizuje stvaranje države.

"Kao istoričar, moram da kažem da smo zapostavljali nacionalni identitet. Dobijanjem spomenika Stefanu Nemanji shvatamo veličinu, značaj naše države. Mnoge države bi se ponosile da su imale državu koja je postojala krajem 12, u 13. veku, sa Stefanom Prvovenčanim", navela je ona.

Sigurna je, kaže, da će spomenik vremenom zavoljeti i oni koji su sada protiv njega.

"Vajar Aleksandar Rukavišnjikov je rekao da je zavoleo spomenik i srpski narod i da se nada da će srpski narod zavoleti spomenik. Dajmo mu vremena", rekla je Vučković i dodala da je spomenik za sada samo spomenik u javnom prostoru, a vremenska distanca će pokazati da li će postati spomenik kulture.

Ona je ukazala da je Novi Beograd nekada bio "spavaonica", da je arhitektura kritikovana, a da danas u svim enciklopedijama važi za dobar primer brutalističke arhitekture.

Grad Beograd, kako je rekla, sada ima komisiju koja radi na tome da se utvrde lokacije gdje će ubuduće moći da se postave spomenici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana