Вучић: Забринутост за ситуацију у БиХ већа него за односе Београда и Приштине

Срна
Вучић: Забринутост за ситуацију у БиХ већа него за односе Београда и Приштине

БЕОГРАД/МИНХЕН - Предсједник Србије Александар Вучић рекао је да је тема скупа у Минхену о западном Балкану била и ситуација у БиХ и да му се чини да је већа забринутост управо за ситуацију у БиХ, него за односе Београда и Приштине.

"Забринут сам", рекао је Вучић, додајући да ће сутра да разговарати са српским чланом Предсједништва БиХ Милорадом Додиком и предсједником Републике Српске Жељком Цвијановић, па ће да се види шта даље.

Он је рекао за РТС да није упознат о изјави црногорског предсједника Мила Ђукановића да је Црној Гори потребна сопствена црква да се супротстави мијешању Србије, али је додао да Србија ни на који начин не напада Црну Гору, нити је то чинила, нити ће чинити, мада не може рећи да није било обрнутих случајева у прошлости.

"Србија има право да постави питање права српског народа у Црној Гори и то ће на легитиман, рационалан и цивилизован начин наставити да поставља", нагласио је Вучић.

Он је додао да је на сусретима са страним званичницима у Минхену више пута поставио то питање, али да није било одговора, мада су сви климали главом.

Вучић је навео да је питао зашто Срби у Црној Гори немају ни приближно иста права као Албанци у Сјеверној Македонији.

"Зашто за Србе у Црној Гори не постоји жеља да буде постигнут неки Охридски спораузм, да српски језик уче дјеца која хоће, да буде један од официјелних језика, да имамо председника парламента или потпредседника владе, јер Срба је више пропорционално у Црној Гори него Албанаца у Северној Македонији. Али, одговора нема", рекао је Вучић.

Он је истакао да ће то питање бити постављано све више, те да ће неко морати да размишља о томе какав ће одговор у будућности морати да пружи.

"Ми са Црном Гором желимо најбоље односе, желимо Шенген и најбољу могућу сарадњу. Нећу дозволити да било ко вријеђа Црногорце који су грађани Србије. Али нећемо дозволити да се било ко иживљава над српским народом и мислим да може да не поштује елементарна права и слободе српског народа", рекао је Вучић.  

Вучић: У Минхену сам на најбољи начин заштитио Србију и Србе

Предсједник Србије Александар Вучић изјавио је да на скупу о западном Балкану у Минхену, на којем су учествовали српски и албански представници, на најбољи начин успио да заштити Србију и српски народ.
Он је навео да због форме тог затвореног скупа не може да изнесе детаље, али да се борио за интересе Србије и Срба.

"Поносан сам што сам говорио истину. Било је много америчких и европских представника, премијера, министара спољних послова, сви из региона... Моје је било да говорим истину на нечије потцењивачке тврдње и чини ми се да сам на најбољи начин заштитио Србију и српски народ", рекао је Вучић.

Коментаришући први сусрет са новим премијером самопроглашеног Косова Аљбином Куртијем на том скупу, Вучић је рекао да је било важно сагледати међуалбанске односе, односно Приштине и Тиране и унутарприштинске односе, те додао да му се чини да их је боље упознао, чак и Куртија који му је био непознаница.

Он је истакао да ће се Србија држати своје стратегије и да ће тактику још боље да спреми.

"Неодговорност се никада не исплати. Израчунаћемо шта је најбоље за српски народ и на Космету и у Србији у целини", рекао је Вучић.

Коментаришући изјаву Хашима Тачија да ће финални споразум Београда и Приштине бити до краја године, Вучић је подсјетио да то Тачи говори већ шест година.

"Разговарамо са Американцима, Немцима, Русима, немамо никакав предлог или план о којем би могли да се изјашњавамо", рекао је Вучић.

Он је навео да мисли да ће Приштина да укине таксе на робу из централне Србије и да ће се сјести за сто и преговарати, те додао да ће се тек видјети кога ће ЕУ поставити за свог изасланика.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана