Вучић: Увек сам се залагао за мир, Србија ће учинити све да дође до деескалације

Танјуг
Foto: Танјуг/АП

КИШИЊЕВ- Предсједник Србије Александар Вучић изјавио је данас да се увијек залагао за мир и стабилност у цијелом региону, као и да гарантује да ће Србија учинити све да дође до деескалације ситуације на Косову и Метохији.

"Надам се да ћемо успети да сви заједно деескалирамо ситуацију и да сачувамо мир и стабилност. Верујем да ћемо успети у томе", рекао је Вучић пред почетак Самита Европске политичке заједнице у Кишињеву.

Истакао је да ће Београд покушати да убиједи Србе да протестују мирно, али је додао да су они веома одлучни, те да желе да виде леђа специјалним јединицама које се на сјеверу КиМ налазе илегално.

Вучић је додао да би најснажнији корак који би довео до деескалације био повлачење градоначелника који су изабрани на изборима на које је изашло три одсто бирача.

"Као што су чинили и јуче и прекјуче, за нас је важно да се наставе покушаји да неки људи разумеју да 3,4 одсто нису легитимни избори и да не намећу своју вољу на силу и не уводе специјалне полицијске снаге и не малтретирају и не прогоне спрски народ", навео је Вучић.

"То се нигде никад није десило. То мора да буде први корак и онда мислим да ћемо имати довољно снаге да наставимо са разговорима како бисмо, не само деескалирали ситуацију, већ и направили неке кораке унапред", рекао је предсједник Србије.

Рекао је да ће данас имати састанке и са Шолцом и Макроном, као и многим другим премијерима и предсједницима.

"Покушаћемо да дамо све од себе да се ствари врате и нормалу и деескалирају, а да ли ће се то догодити - за танго је потребно двоје и не зависи само до нас", истакао је Вучић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана