Vučić: Uvek sam se zalagao za mir, Srbija će učiniti sve da dođe do deeskalacije

Tanjug
Foto: Tanjug/AP

KIŠINjEV- Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da se uvijek zalagao za mir i stabilnost u cijelom regionu, kao i da garantuje da će Srbija učiniti sve da dođe do deeskalacije situacije na Kosovu i Metohiji.

"Nadam se da ćemo uspeti da svi zajedno deeskaliramo situaciju i da sačuvamo mir i stabilnost. Verujem da ćemo uspeti u tome", rekao je Vučić pred početak Samita Evropske političke zajednice u Kišinjevu.

Istakao je da će Beograd pokušati da ubijedi Srbe da protestuju mirno, ali je dodao da su oni veoma odlučni, te da žele da vide leđa specijalnim jedinicama koje se na sjeveru KiM nalaze ilegalno.

Vučić je dodao da bi najsnažniji korak koji bi doveo do deeskalacije bio povlačenje gradonačelnika koji su izabrani na izborima na koje je izašlo tri odsto birača.

"Kao što su činili i juče i prekjuče, za nas je važno da se nastave pokušaji da neki ljudi razumeju da 3,4 odsto nisu legitimni izbori i da ne nameću svoju volju na silu i ne uvode specijalne policijske snage i ne maltretiraju i ne progone sprski narod", naveo je Vučić.

"To se nigde nikad nije desilo. To mora da bude prvi korak i onda mislim da ćemo imati dovoljno snage da nastavimo sa razgovorima kako bismo, ne samo deeskalirali situaciju, već i napravili neke korake unapred", rekao je predsjednik Srbije.

Rekao je da će danas imati sastanke i sa Šolcom i Makronom, kao i mnogim drugim premijerima i predsjednicima.

"Pokušaćemo da damo sve od sebe da se stvari vrate i normalu i deeskaliraju, a da li će se to dogoditi - za tango je potrebno dvoje i ne zavisi samo do nas", istakao je Vučić.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana