Вучић: Успешно ћемо осигурати безбедност на југу и северу

Танјуг
Вучић: Успешно ћемо осигурати безбедност на југу и северу

БУДИМПЕШТА- Предсједник Србије Александар Вучић истакао је вечерас, на крају састанака које је имао у оквиру трилатералног Самита у Будимпешти, на којем су учествовали мађарски премијер Виктор Орбан и аустријски канцелар Карл Нехамер, да је договорено како да се три земље супроставе илегалним миграцијама, и изразио увјерење да ће успјешно осигурати бољу и безбједносну ситуацију за грађане на југу и сјеверу земље.

- Данас смо имали целодневни програм у Будимпешти у организацији мађарског премијера Орбана и задовољан сам што смо дуго и заједно разговарали само нас тројица. Разговарали смо и пленарно са нашим министрима о бројним пројектима. Договорили смо како и на који начин да се супростављамо илегалним миграцијама. Верујем да ћемо успети да обезбедимо бољу и безбедносну, и сваку другу ситуацију за наше људе на југу и северу земље, у Прешеву, Бујановцу, Кањижи, Сомбору,... - објаснио је Вучић у изјави новинарима.

Пренио је да много техничких детаља треба да се разради и да ће наредне недјеље тимови три земље радити на томе, након чега ће се ставити нека врста политичког печата и кренути у акцију.

- Разговарамо о многим другим важним питањима исчекујући нарастајући волумен сукоба у Украјини. Верујем да ћемо бити под још већим економско енергетским притиском, али морамо да радимо. То што ћемо да кукамо неће да нас спасе. Тачно је да је ситуација веома веома тешка. У четвртак када будем у Прагу имаћу сусрете са председницом Европске комисије Урсулом фон дер Лајен, што је важно за Србију, да видимо шта је то што можемо да урадимо за јесен и зиму да се припремимо, шта је то што се од нас очекује - додао је он.

Вучић је казао да је договорено, прије свега са Мађарском, али и са Аустријом, да једни другима помажемо када су у питању гас, храна, чувању наших граница од неконтролисаног упада илегалних миграната.

- Разговарали смо о безброј тема, договорили много. Састанцима су присуствовали и министар спољних послова Мађарске Петер Сијарто и министар финансија Синиша Мали. Важно је да говорите о финансијама, да нађете средства, јер када, на пример, Мађарска има основну каматну стопу од 13 одсто, фирме добијају стопу од 18 одсто за кредите, морамо да покушамо још снажније да чувамо своју стабилност и финансијске бафере - истакао је он.

Рекао је да грађани немају за сада разлога за бригу, иако много тежа времена тек долазе.

- Плашим се да све што смо радили тешко и напорно, за шест месеци, не нашом кривицом већ неких који мисле да ратују и санкцијама решавају проблеме, можемо све да изгубимо. Кључна борба биће овог пута, као што смо бринули о људима и породица током ковида, што ћемо чинити и сада, да видимо шта је то што можемо да сачувамо, пре свега ниску цијену струје и гаса, посебно за компаније, да не изгубе место у произвођачком ланцу, да нам не дођу неки други. Само најјачи опстају - истакао је Вучић.

Рекао је да ће ускоро бити у нашој околини затварање шопинг молова, јер се неће исплатити радњама да отворе своја врата, и да плаћају високе цијене енергије.

- Данас је већ трећи октобар и остало је још нешто више од шест месеци до 31. марта. Прошло је месец и три дана када сам упозоравао да ће наредних период до 31. марта бити тежак - додао је он.

Пренио је да треба још да Србија донесе одлуке, као што је - када креће гријање и слично.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана