Vučić: Uspešno ćemo osigurati bezbednost na jugu i severu

Tanjug
Vučić: Uspešno ćemo osigurati bezbednost na jugu i severu

BUDIMPEŠTA- Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je večeras, na kraju sastanaka koje je imao u okviru trilateralnog Samita u Budimpešti, na kojem su učestvovali mađarski premijer Viktor Orban i austrijski kancelar Karl Nehamer, da je dogovoreno kako da se tri zemlje suprostave ilegalnim migracijama, i izrazio uvjerenje da će uspješno osigurati bolju i bezbjednosnu situaciju za građane na jugu i sjeveru zemlje.

- Danas smo imali celodnevni program u Budimpešti u organizaciji mađarskog premijera Orbana i zadovoljan sam što smo dugo i zajedno razgovarali samo nas trojica. Razgovarali smo i plenarno sa našim ministrima o brojnim projektima. Dogovorili smo kako i na koji način da se suprostavljamo ilegalnim migracijama. Verujem da ćemo uspeti da obezbedimo bolju i bezbednosnu, i svaku drugu situaciju za naše ljude na jugu i severu zemlje, u Preševu, Bujanovcu, Kanjiži, Somboru,... - objasnio je Vučić u izjavi novinarima.

Prenio je da mnogo tehničkih detalja treba da se razradi i da će naredne nedjelje timovi tri zemlje raditi na tome, nakon čega će se staviti neka vrsta političkog pečata i krenuti u akciju.

- Razgovaramo o mnogim drugim važnim pitanjima isčekujući narastajući volumen sukoba u Ukrajini. Verujem da ćemo biti pod još većim ekonomsko energetskim pritiskom, ali moramo da radimo. To što ćemo da kukamo neće da nas spase. Tačno je da je situacija veoma veoma teška. U četvrtak kada budem u Pragu imaću susrete sa predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen, što je važno za Srbiju, da vidimo šta je to što možemo da uradimo za jesen i zimu da se pripremimo, šta je to što se od nas očekuje - dodao je on.

Vučić je kazao da je dogovoreno, prije svega sa Mađarskom, ali i sa Austrijom, da jedni drugima pomažemo kada su u pitanju gas, hrana, čuvanju naših granica od nekontrolisanog upada ilegalnih migranata.

- Razgovarali smo o bezbroj tema, dogovorili mnogo. Sastancima su prisustvovali i ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto i ministar finansija Siniša Mali. Važno je da govorite o finansijama, da nađete sredstva, jer kada, na primer, Mađarska ima osnovnu kamatnu stopu od 13 odsto, firme dobijaju stopu od 18 odsto za kredite, moramo da pokušamo još snažnije da čuvamo svoju stabilnost i finansijske bafere - istakao je on.

Rekao je da građani nemaju za sada razloga za brigu, iako mnogo teža vremena tek dolaze.

- Plašim se da sve što smo radili teško i naporno, za šest meseci, ne našom krivicom već nekih koji misle da ratuju i sankcijama rešavaju probleme, možemo sve da izgubimo. Ključna borba biće ovog puta, kao što smo brinuli o ljudima i porodica tokom kovida, što ćemo činiti i sada, da vidimo šta je to što možemo da sačuvamo, pre svega nisku cijenu struje i gasa, posebno za kompanije, da ne izgube mesto u proizvođačkom lancu, da nam ne dođu neki drugi. Samo najjači opstaju - istakao je Vučić.

Rekao je da će uskoro biti u našoj okolini zatvaranje šoping molova, jer se neće isplatiti radnjama da otvore svoja vrata, i da plaćaju visoke cijene energije.

- Danas je već treći oktobar i ostalo je još nešto više od šest meseci do 31. marta. Prošlo je mesec i tri dana kada sam upozoravao da će narednih period do 31. marta biti težak - dodao je on.

Prenio je da treba još da Srbija donese odluke, kao što je - kada kreće grijanje i slično.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana