Вучић сутра о оставци Харадинаја

Срна
Вучић сутра о оставци Харадинаја

Београд - Предсједник Србије Александар Вучић сутра ће реаговати на оставку премијера самопроглашеног Косова Рамуша Харадинаја и евентуалне импликације те оставке, сазнаје Тањуг.

Харадинај је данас поднио неопозиву оставку, а као разлог је навео то што је добио позив Специјалног суда у Хагу као осумњичени.

Он је рекао да је добио позив за саслушање у Хагу у својству осумњиченог и да овим чином жели да "одвоји функцију премијера од Рамуша Харадинаја", те нагласио да ће "влада Косова наставити да функционише без вакуума".

Харадинај је навео да одговорност сада прелази на предсједника самопроглашеног Косова Хашима Тачија који би требало да почне консултације и одреди датум ванредних парламентарних избора, на којима ће, како је поручио, учествовати и његова Алијанса за будућност Косова, те да очекује да ће побиједити и поново бити на власти.

"Ја нисам оптужен, већ сам позван на саслушање. У Хагу ћу бранити част албанских бораца", рекао је Харадинај у образложењу оставке.

Он је указао да је његова "невиност током рата потврђена са двије пресуде које нико не може да побије" и нагласио да је Косово неправедно притиснуто да повуче таксе уведене према Србији.

Ово је други пут да Харадинај подноси оставку на премијерску функцију као осумњичени за ратне злочине.

Први пут је оставку поднио на мјесто премијера након што је од Хашког суда 2005. године оптужен за ратне злочине над неалбанцима и цивилима.

Бивши вођа терористичке ОВК се на челу владе у Приштини налази од септембра 2017. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана