Vučić sutra o ostavci Haradinaja

Srna
Vučić sutra o ostavci Haradinaja

Beograd - Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić sutra će reagovati na ostavku premijera samoproglašenog Kosova Ramuša Haradinaja i eventualne implikacije te ostavke, saznaje Tanjug.

Haradinaj je danas podnio neopozivu ostavku, a kao razlog je naveo to što je dobio poziv Specijalnog suda u Hagu kao osumnjičeni.

On je rekao da je dobio poziv za saslušanje u Hagu u svojstvu osumnjičenog i da ovim činom želi da "odvoji funkciju premijera od Ramuša Haradinaja", te naglasio da će "vlada Kosova nastaviti da funkcioniše bez vakuuma".

Haradinaj je naveo da odgovornost sada prelazi na predsjednika samoproglašenog Kosova Hašima Tačija koji bi trebalo da počne konsultacije i odredi datum vanrednih parlamentarnih izbora, na kojima će, kako je poručio, učestvovati i njegova Alijansa za budućnost Kosova, te da očekuje da će pobijediti i ponovo biti na vlasti.

"Ja nisam optužen, već sam pozvan na saslušanje. U Hagu ću braniti čast albanskih boraca", rekao je Haradinaj u obrazloženju ostavke.

On je ukazao da je njegova "nevinost tokom rata potvrđena sa dvije presude koje niko ne može da pobije" i naglasio da je Kosovo nepravedno pritisnuto da povuče takse uvedene prema Srbiji.

Ovo je drugi put da Haradinaj podnosi ostavku na premijersku funkciju kao osumnjičeni za ratne zločine.

Prvi put je ostavku podnio na mjesto premijera nakon što je od Haškog suda 2005. godine optužen za ratne zločine nad nealbancima i civilima.

Bivši vođa terorističke OVK se na čelu vlade u Prištini nalazi od septembra 2017. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana