Вучић: Суштина је да Срби нису геноцидан народ

СРНА
Вучић: Суштина је да Срби нису геноцидан народ

БЕОГРАД - Предсједник Србије Александар Вучић изјавио је у Њујорку да ће бити изненађења приликом гласања о приједлогу резолуције о Сребреници у УН, али да ће српска делегација да се бори до краја и да је суштина да Срби нису геноцидан народ.

Вучић није желио да лицитира ко ће бити против, а ко за резолуцију, нагласивши да многи, па и они који су се заклињали да су пријатељи Србије сада кажу да не могу да издрже притиске којима су изложени.

"Радимо свој посао колико можемо упркос свим тешкоћама. Биће разочаравајућих вести од неких држава од којих нисмо очекивали нож у леђа. Кажу притисци, поклонили су се онима који су јаки. Вјерујем да ће многи који ће гласати `за` да нам објашњавају да то раде за наше добро", рекао је Вучић новинарима.

Према његовим ријечима, они ће потом поновити да то није колективна кривица.

"А онда очекујемо детанте, изговоре - Срби су нам пријатељи. Имате десетак земаља које не могу да објасне зашто за то гласају", навео је предсједник Србије.

Вучић је рекао да добро зна чија је Црна Гора потрчко и да ће то објаснити јавности у петак, 24. јуна, дан након гласања у Генералној скупштини УН.

"Знам им све трикове и знам ко је све и шта радио. Рећи ћу то народу дан после", додао је Вучић.

Он је нагласио да српском народу не преостаје ништа него да има вјеру у себе и у Бога.

"Ми ћемо да се боримо до краја без обзира на разочарање у оне који смо мислили да смо пријатељи.. Ми ћемо имати довољно пријатеља који ће се показати у четвртак увече", рекао је предсједник Србије.

Вучић је рекао да је чудна судбина и да ће управо Њемачка након свега што је у Првом и Другом свјетском рату учинила српском народу сада да му суди у Њујорку, а да су он и тим око њега поносни што се боре за Србију и што ће цијелом свијету рећи да Срби нису геноцидан народ.

Он је нагласио да Србија у Њујорку не брани своју територију него свој образ и слободу која је изнад свега и поновио да ће бити изненађења што се тиче гласања.

"Нека причају неком другом да не могу да се супротставе. Да ли ви стварно мислите да ћу да им оћутим, да се улизујем? Одговорићу им снажно, истинито. Наш народ није геноцидан", нагласио је Вучић.

Он је рекао да нико не може дати одговоре на питање зашто је сада покренута та резолуција и нагласио да ништа није подијелило регион као она.

"Никада нико није донео гору одлуку од ове коју су донели Немци и Сарајево... Отворили сте Пандорину кутију, покренули питања шта су радили Немци у 20. веку, шта је радила Белгија у Конгу", нагласио је Вучић.

Након изјава за новинаре, предсједник Србије има састанак са представником Русије у УН, а очекује и састанак са представником Кине.

Вучић је нагласио да је увјерен да ће Кина гласати против резолуције, а да Србија чврсто настоји да подржава принцип једне Кине.

Поводом изјаве израселског историчара Ефраима Зурофа да је Генерална скупштина УН апсолутно најгоре мјесто на ком може да се говори о геноциду, Вучић је рекао да то сви знају, али да су то неки покренули, не како би доказали истину, него да би покрили себе око Газе и по другим питањима.

Када је ријеч о дешавањима у Хрватској и побједи снага које заговарају усташтво, Вучић је рекао да је ревизионизам тамо одавно присутан и да се они хвале да су усташе

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана