Vučić: Suština je da Srbi nisu genocidan narod

SRNA
Vučić: Suština je da Srbi nisu genocidan narod

BEOGRAD - Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u Njujorku da će biti iznenađenja prilikom glasanja o prijedlogu rezolucije o Srebrenici u UN, ali da će srpska delegacija da se bori do kraja i da je suština da Srbi nisu genocidan narod.

Vučić nije želio da licitira ko će biti protiv, a ko za rezoluciju, naglasivši da mnogi, pa i oni koji su se zaklinjali da su prijatelji Srbije sada kažu da ne mogu da izdrže pritiske kojima su izloženi.

"Radimo svoj posao koliko možemo uprkos svim teškoćama. Biće razočaravajućih vesti od nekih država od kojih nismo očekivali nož u leđa. Kažu pritisci, poklonili su se onima koji su jaki. Vjerujem da će mnogi koji će glasati `za` da nam objašnjavaju da to rade za naše dobro", rekao je Vučić novinarima.

Prema njegovim riječima, oni će potom ponoviti da to nije kolektivna krivica.

"A onda očekujemo detante, izgovore - Srbi su nam prijatelji. Imate desetak zemalja koje ne mogu da objasne zašto za to glasaju", naveo je predsjednik Srbije.

Vučić je rekao da dobro zna čija je Crna Gora potrčko i da će to objasniti javnosti u petak, 24. juna, dan nakon glasanja u Generalnoj skupštini UN.

"Znam im sve trikove i znam ko je sve i šta radio. Reći ću to narodu dan posle", dodao je Vučić.

On je naglasio da srpskom narodu ne preostaje ništa nego da ima vjeru u sebe i u Boga.

"Mi ćemo da se borimo do kraja bez obzira na razočaranje u one koji smo mislili da smo prijatelji.. Mi ćemo imati dovoljno prijatelja koji će se pokazati u četvrtak uveče", rekao je predsjednik Srbije.

Vučić je rekao da je čudna sudbina i da će upravo Njemačka nakon svega što je u Prvom i Drugom svjetskom ratu učinila srpskom narodu sada da mu sudi u Njujorku, a da su on i tim oko njega ponosni što se bore za Srbiju i što će cijelom svijetu reći da Srbi nisu genocidan narod.

On je naglasio da Srbija u Njujorku ne brani svoju teritoriju nego svoj obraz i slobodu koja je iznad svega i ponovio da će biti iznenađenja što se tiče glasanja.

"Neka pričaju nekom drugom da ne mogu da se suprotstave. Da li vi stvarno mislite da ću da im oćutim, da se ulizujem? Odgovoriću im snažno, istinito. Naš narod nije genocidan", naglasio je Vučić.

On je rekao da niko ne može dati odgovore na pitanje zašto je sada pokrenuta ta rezolucija i naglasio da ništa nije podijelilo region kao ona.

"Nikada niko nije doneo goru odluku od ove koju su doneli Nemci i Sarajevo... Otvorili ste Pandorinu kutiju, pokrenuli pitanja šta su radili Nemci u 20. veku, šta je radila Belgija u Kongu", naglasio je Vučić.

Nakon izjava za novinare, predsjednik Srbije ima sastanak sa predstavnikom Rusije u UN, a očekuje i sastanak sa predstavnikom Kine.

Vučić je naglasio da je uvjeren da će Kina glasati protiv rezolucije, a da Srbija čvrsto nastoji da podržava princip jedne Kine.

Povodom izjave izraselskog istoričara Efraima Zurofa da je Generalna skupština UN apsolutno najgore mjesto na kom može da se govori o genocidu, Vučić je rekao da to svi znaju, ali da su to neki pokrenuli, ne kako bi dokazali istinu, nego da bi pokrili sebe oko Gaze i po drugim pitanjima.

Kada je riječ o dešavanjima u Hrvatskoj i pobjedi snaga koje zagovaraju ustaštvo, Vučić je rekao da je revizionizam tamo odavno prisutan i da se oni hvale da su ustaše

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana